Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в ЕС /TISPOL/, продължава до 25 август, съобщават от МВР.

Засилен контрол над нарушителите, превишаващи разрешените скорости, ще се осъществява на територията на страните от Европейски съюз от 19 до 25 август тази година. Контролната операция е поредната организирана от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в ЕС. Като член на TISPOL "Пътна полиция" в нашата страна организира засилен контрол на скоростта през периода. Освен за превишаване на скоростта, пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост.

През първото шестмесечие на 2013 г. в страната са регистрирани 2990 тежки пътно-транспортни произшествия, станали по тази причина, при които са загинали 235 и са ранени 3707 граждани. 38,63% от всички ПТП са поради шофиране с превишена и несъобразена скорост. Броят на загиналите при тези произшествия представлява 51,06% от загиналите при ПТП за първото шестмесечие на 2013 г., а броят на ранените 40,63% от всичките ранени за същия период. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при ПТП по причина движение с несъобразена или превишена скорост представлява 30% от общия брой на загиналите при ПТП.