На 92-годишна възраст в САЩ почина Беатрис Козера, прототип на мексиканката Тери от култовия роман на Джак Керуак "По пътя".

В "По пътя" Сал Парадайз (чийто прототип е самият Керуак) и Тери изживяват кратък, но горещ любовен роман. Заради Тери Парадайз се хваща да бере памук и живее в колиба в продължение на няколко седмици. Любовта им обаче бързо се изчерпва и те се разделят.

Керуак и Козера, известна още като Беа Франко, се запознават в гр. Селма, Алабама през 1947 г. - именно на памукова плантация. Любовта им продължава 15 дни. В продължение на дълги години Козера не знае, че е послужила за прототип в книга, тъй като прочита "По пътя" едва десетилетия по-късно.

Керуак написва "По пътя" през 1951 г. за 3 седмици денонощна работа под въздействието на опиати и алкохол. Ръкописът представлява 147-метрово руло, съставено от скачени машинописни листове. Писателят-битник го предлага последователно на над 40 издателства, но отвсякъде получава отказ.

В крайна сметка "По пътя" е публикуван през 1957 г., като условието е Керуак да направи множество поправки. Писателят умира на 47-годишна възраст от цироза през 1969 г. Докато е още жив, от филмирането на "По пътя" се интересува Марлон Брандо, който обаче не пожелава да плати 100-те хиляди долара за правата, поискани му от Керуак.

След смъртта на писателя Франсис Форд Копола придобива филмовите права срещу 150 хил. долара. Филмът "По пътя" обаче е заснет чак през 2012 г. под режисурата на бразилеца Валтер Салес и с участието на Сам Райли, Гарет Хедлънд, Кристен Стюарт и Кирстен Дънст.