Посрещат ни с широко отворени обятия, чакат ни с часове, радват ни се като малки деца, казва ръководителката на „Чилновските баби“ Стефка Атанасова, докато си спомня за поредното гостуване на прочутата фолклорна група от двемогилското село при потомците на преселилите се преди близо столетие и половина българи в земите на днешна Украйна. „Бабите“, които от години прославят фолклорните обичаи и традиции в Русенско, гостуват вече за трети път в украинското село Терновка край град Николаев, където голяма част от населението грижовно и с любов съхранява всички елементи на своя български произход.
Този път походът на родолюбивите чилновчанки първо спрял в град Измаил, където вече ги очаквала Мария Корчагина, председателката на българското дружество „Роднина“. В нейния просторен и гостоприемен дом се събрали десетки мъже и жени, които още с пристигането на „Чилновските баби“
запели заедно песни на родния език, а след това извили хоро на двора
Оттам пътуването продължило към село Каменка, където самодейките изнесли концерт в Двореца на спорта, директор на който е също българин - Петър Димов. Впечатлен и разчувстван от изкуството на певиците от Чилнов и на гъдуларя Станчо Станчев и кавалджията Тодор Терзиев, Петър Димов отправил чрез тях покана ученици-спортисти от Русе също да гостуват в Каменка.
Следващата спирка по пътя на фолклорната група била Одеса. Градът, който мнозина наричат Черноморския Питер, за гостите от България притежава едно място, препълнено с позитивна сърдечна енергия - редакцията на вестника на българите в Украйна „Роден край“. Главният редактор на изданието Дора Костова била подготвила невероятно посрещане на своите приятели. В редакцията цари българският дух, разказва Стефка Атанасова, която забелязала и една
народна носия, окачена на стената във вестникарския офис
Следващия път, като отидем, ще занесем и една носия от нашия край, планира отсега Атанасова. Вече разгледали забележителностите на приказния град на Черно море, самодейките от Чилнов изпели няколко песни на събралите се в редакцията потомствени българи, а петокласникът Петьо Недев от Русе, който придружавал своята баба-певица, рецитирал стихотворението „Аз съм българче“, с което умилил присъстващите. За пореден път се уверихме, че там българите много тачат своите родни корени, разказват от „Чилновските баби“.
След безкрайните разговори, песни и задължителното хоро на изпроводяк артистките-пътешественички продължили по набелязания предварително маршрут. А той ги отвел в град Херсон. Там пък ги очаквали членовете на дружеството за българска култура „Болгары Херсона“ с ръководител Юрий Паличев. Той ги отвел в големия търговски център „Фабрика“, който е собственост на друг българин - Петър Чомаков. В красивия комплекс чилновчанки изнесли поредния си концерт, а в разговорите след това научили, че техният домакин Юрий Паличев, чийто баща е с български корен, е
възпитал и децата си да почитат и обичат своята прародина
Дъщеря му Владислава е студентка в университета за хранително-вкусови технологии в Пловдив, синът му също работи в Града на тепетата. В Херсон самодейките от Чилнов получили покана да участват в традиционния фолклорен фестивал в града, който започва на 23 август. Ако знаехме по-рано, щяхме да направим така, че да съчетаем пътуването и да изберем датите, като включим и участието си във фестивала, казва Стефка Атанасова и добавя: „Ще го планираме за догодина!“. Подобно пътуване освен с радостни емоции е свързано и с доста разходи, така че „Чилновските баби“ не са в състояние само десетина дни след завръщането си отново да поемат на път. Впрочем, за турнето си през юли те са изключително благодарни на спонсорите, които са им помогнали то да се осъществи: това са бизнес люде и общественици, сред които са Даниела Янкова, Георги Георгиев, Илия Иванов, Баки Мехмед, Димитър Славов, Веселин Цанков и други.
От Херсон групата поела вече към главната цел на пътуването - село Терновка край град Николаев. Познаваме се с хората там от години, техният хор „Вешнянка“ беше идвал на събора в Копривщица, тогава ги поканихме да дойдат в Чилнов, оттогава си пишем, говорим по телефона, а ето че и два пъти вече ние сме им гостували, разказва Стефка Атанасова.
Пристигаме в Терновка и гледаме: салонът вече препълнен с хора
продължава ръководителката на прочутия състав. След приветствените слова започнал концертът в културния дом, редували се изпълнения на „Чилновските баби“ с включвания на местните самодейци. Заедно пяхме и „Хубава си, моя горо“, и „Червона рута“,       - веселихме се от душа, а накрая се почерпихме, разказва Атанасова. Домакините отрупали трапезата с местни вкуснотии, а чилновчанки извадили сирене и кашкавал, бяло и червено вино. Станахме си още по-близки, разказват от чилновския състав. Сега Чилнов и Терновка си пишат във Фейсбук, говорят си по скайп. И вече правят планове за следващата си среща, която със сигурност ще бъде още по-вълнуваща.