Родителските неволи на семействата, които не са успели да запишат досега децата си в желаната детска градина, продължават. На 2 септември ще бъде готово и последното трето класиране за децата, които постъпват в първа група. Родителите обаче се тревожат, че и този път няма да имат шанс за предпочитаната от тях градина, тъй като в най-желаните детски заведения свободни места вече няма.
Силвена Йорданова например се оплака в редакцията, че синът й, който досега е посещавал детска ясла №15, все още не е приет никъде. Майката иска детето й да посещава най-близката до дома им градина „Здравец“, но там свободни места няма. Жената се възмущава, че при това положение през зимните месеци ще трябва да води малчугана надалеч в друга детска градина. И пояснява, че от същия проблем се оплакват и други майки от квартала.
Като мнозина други родители Йорданова смята, че не е честно адресната регистрация да няма значение при класирането. Според нея останалите зад борда деца биха могли да постъпят в близките до дома им заведения, ако, както в някои други градове, се разреши увеличаване на бройката в групите. Не разбирам защо това се отказва, при условие че през студените месеци не всички деца посещават ежедневно детската градина, коментира възмутената майка. Тя е категорична, че останалите градини, където все още има места, са й твърде неудобни. „Пинокио“ с едно свободно място била далеч, а „Детелина“, която е почти празна, пък била на 2 км от дома й. Освен всичко друго за нея от значение е и подготовката, която синът й ще получи. А всички родители били категорични, че тя е най-добра в ДГ „Здравец“.  
Силвена Йорданова обяснява, че е можела да спечели допълнителна бонус точка за детето си, тъй като се води самотна майка. Счела обаче за нечестно да се възползва от това, тъй като, макар и без брак, живеела с бащата на детото си. Но пък подозира, че други родители, укривайки съжителството си, са се възползвали от допълнителната точка.
Не смятам това твърдение за сериозно, защото такава бонус точка при класирането се дава, само ако бащата не е припознал детето, коментира началникът на общинския отдел „Образование“ Сашо Щерев. Той се зарече, ако все пак се установят спекулации, виновните да бъдат наказани.
Щерев напомни, че дали ще се увеличи бройката на децата в групите, зависи не от Общината, а от Регионалния инспекторат по образованието. Той обаче бил против.
Образователният началник напомни още, че адресната регистрация е била счетена за дискриминационна и затова в местния парламент гласовете не стигнали да бъде приета като условие за класирането. Според него родителите робували на клишета, когато твърдели, че една детска градина е по-добра от друга. В нежеланата „Детелина“, която се намира над педагогическия факултет, например имало басейн и други добри условия за децата. Освен това тя не била толкова далеко. За разлика от други градове, където родителите са доволни, ако въобще децата им имат възможност да влязат в детска градина, в Русе въпросът е не дали има места в детските заведения, а в кои, коментира Сашо Щерев.

 

В „Детелина“ има 54 свободни места

За трето класиране най-много свободни места за първа група има в детската градина „Детелина“ - 54. В „Пролет“ те са 10, в „Незабравка“ и „Зора“ по 7, в „Русалка“ и градината в Мартен - по две. В пет, очевидно най-предпочитаните детски заведения, места няма, а в останалите има само по едно свободно място.