Бърз прелет над печата от края на 90-те неизбежно ще кацне върху дописка, коментар или интервю с Доктор Х - така беше известен тогава д-р Симеон Тодоров, чието внимание и усилия бяха съсредоточени върху проституцията, СПИН-а и наркотиците сред младежите. Той усърдно се бореше с тях от името на „Общество Х“ и беше спечелил доверието на тийнейджърите от онези години. В един момент обаче изчезна от публичното поле и реши по свой си начин да отвърне на здравната реформа, като си отвори кабинет в родната Варна.
Българите не са свикнали да дават пари за здравето на децата си - нито бедните, нито богатите, констатирал Д-р Х и погледнал към отличната си диплома от Немската гимназия във Варна.
Подадох документи за Германия и зачаках, спомня си медикът.
Обаждането не закъснява и на 1 ноември 2003 г.
Симеон пристига в град Губен
родното място на комунистическия деец Вилхелм Пик. Това се случва в година, в която българите само си мечтаят за Европейски съюз и всички предимства, свързани с него. Въпреки всички специалности и 17-годишния опит в родината си, новодошлият доктор е назначен като стажант в болницата. Няма право да работи самостоятелно, докато не легализира и не докаже уменията си там. Така минават първите три месеца на изпитателен срок и малка заплата. Малка, 700 евро, но успява да изпраща пари и на семейството си в България. Истински учуден бил докторът, когато в края на годината му приспаднали от данъците цялата сума, която той пращал към родината си. Това е вид стимулиране на грижата за семейството, уточнява той.
Няколко месеца по-късно Симеон Тодоров защитава дипломата си пред германските си колеги от раз. Следва и автоматично увеличение на заплатата на 1900 евро. По това време
в България най-високото възнаграждение на лекар е 400 евро
Когато на немците казвах колко съм получавал преди, те винаги питаха „На ден ли?“ - как да им обясня, като няма да ме разберат, спомня си д-р Тодоров. Колегите му не можели да разберат и защо, след като съпругата му има практика с 1500 пациенти, той изобщо е тръгнал за Германия. И това е необяснимо.
Тогава на педиатъра му предлагат да започне специализация по детска психиатрия, която е придружена с договор за 5 години, чието изтичане съвпада с влизането на България в Евросъюза.
Всеки Божи ден, след всяка неприятност, която изживявам там, пак съм благодарен, че съм в Германия - нито за миг не съжалявам за избора си, защото когато специализираш в България, живееш без пари и харчиш луди пари, категоричен е Д-р Х.
През 2006 г., вече уверен в себе си и средата, Симеон взема при себе си съпругата си д-р Даниела Тодорова и децата. Тя започва работа в Грайц, Тюрингия, а Симеон е в Родевиш, Саксония. Впрочем работното място на Д-р Х е психиатрията в малкото градче и основните му пациенти са изключително „тежки“ тийнейджъри, дяснорадикално настроени и с пронацистки възгледи. Не съм ги докосвал и с пръст, но успявах да ги накарам да правят всичко необходимо, горд е с успеха си докторът с огромен опит и респектираща фигура.
Семейството избира за свой дом
Цвикау - родният град на трабанта
който е равноотдалечен от двете работни места на докторите. На ден навъртат около 120 км, но по немските пътища си е направо удоволствие. Когато германците правят ремонт на пътя и слагат обиколни маршрути, това само удължава с няколко минути пътуването, но не за сметка на комфорта ти, обяснява Симеон.
През 2007 г., когато България става член на ЕС, още на 7 януари двамата лекари получават официалните си апробации - разрешително за работа като лекар където си поискат в Германия. Веднага Симеон се мести в детското отделение на болницата „Хайнрих Браун“ в Цвикау, като съчетава педиатрията с психиатрия. Даниела пък е привлечена в детската практика на града и така от нулата започва съвсем сама да изгражда своята пациентска листа.
Тя излезе истински герой - научи немски за една бременност време, знае от гимназията английски и руски и сега е един от най-ценените специалисти, коментира съпругът колега.
Разбира се
и немската здравна система не е съвършена
но прословутите протоколи, по които всеки лекар е длъжен да работи, му осигуряват спокойствие и защита. Ако по документите пише, че за възпаление на ухо се изписва антибиотик, ти си длъжен да го направиш, без значение какво мислиш, коментира д-р Тодоров и признава, че често спестява на децата такива излишни  медикаментозни атаки.
Тъй като си изгражда име и има достатъчно опит, д-р Тодоров е поканен да ръководи една от практиките в Тюрингия. За заплатата не е нужно да се говори, защото ще е необяснимо за българските му колеги. Това, което ние в България за 11 години се скъсахме от работа и не можахме да направим, успяхме в Германия за десет пъти по-кратко време, казва Симеон.
Там също не бездействат, но лекарите в тази страна са наричани от край време
Die Goettе in weiss/Богове в бяло
Никой не си позволява да звъни по телефоните им за щяло и нещяло през нощта; да не си плати здравната осигуровка е незаконно; да ги обижда е немислимо; да не им отдава нужното уважение е признак на ужасна култура. Всъщност в Германия всичко е в ред и стандарт - работиш това, за което ти плащат, и никой не е в състояние да те накара да направиш нещо, за което няма да ти бъде платено допълнително, коментира докторът. Дава пример с една от трите си медицински сестри в кабинета - бил зает с документация, а на пациент трябвало да се хване венозен източник. Помолил сестрата, но тя категорично отказала със същия мотив - на мен не ми плащат за това, Ваше задължение е, Вие носите отговорност! Права е напълно, затова скокнах и убодох пациента, разказва Симеон, който в България никога не е имал такъв проблем. При нас /в родината/ хората си мислят, че след като сме положили Хипократова клетва, сме длъжни за всичко, но това им схаващане е дълбоко погрешно, допълва той.
Разказва, че германската държава е установила, че много от възрастните пациенти посещават лекари за много дребни неща, с които могат да се справят и сами у дома. Затова въвели такса от 10 евро на тримесечие за посещение при медик. Следва интересното - Здравната им каса установила свръхприход и премахнала тази такса. Когато германецът отива на доктор, той просто изважда една чип карта, подобна на дебитните, в кабинета има четец и на компютъра излиза пълната информация за хер Мюлер - здравния му статус и размерът на осигуровката му. Нещо, за което отдавна мечтаем в България. Хората без осигуровки са малцинство, но при преглед плащат от 50 до 1000 евро.
И на германците съм им казвал, че
там не е раят на земята, но е по-хубаво от България
казва д-р Тодоров и пояснява, че нито природата им е по-хубава, нито климатът, нито хората, но три седмици след наводнението в Цвикау през април никъде не личало, че е имало проблем. В тази страна свой дом са намерили стотици цигани, българи, румънци, сърби, албанци, косовари, руснаци, поляци и африканци. Живеят на социални помощи, точат системата, не учат езика, но са там. Джебчийството, кражбите на коли и обирите на домове зачестяват и това никак не се харесва на германците. Заради такива източни елементи започнали отскоро да поставят решетки на прозорците си и да се предупреждават, че не бива да оставят колите си отключени - нещо, което допреди години си е било напълно нормално. В момента, в който някой от нарушителите е хванат, автоматично бива прибиран в полицията и още на следващия ден е осъден и разпределен - или в затвора, или в родината си.
През ум няма да му мине на някого
да предложи подкуп на пътен полицай
разказва докторът и пояснява колко безпощадна е немската система за глоби по пътищата. Ако си превишил скоростта, получаваш писмо с размера на глобата. Не я ли платиш в срок, следва второ писмо с двоен размер. Опиташ ли се и от нея да се скатаеш, отиваш на съд и съдията е този, който определя какво ще е наказанието. Впрочем промяната, която в момента се обсъжда в България за регистриране на всички евентуални водачи на един автомобил, в Германия е практика отдавна. Длъжен си пред застрахователя да впишеш имената и данните на всички, които биха карали колата - аз съм вписал Даниела и сина си Стефан, за което си плащам допълнително, а полицията знае кого да накаже, ако наруши правилата, обяснява Симеон. Ако някой друг вземе колата му и не е вписан в застраховката, след инцидент собственикът плаща всички щети като наказание.
Контролът и санкциите са емблемата
за немското общество. Колкото и строги да са те обаче, лекарското семейство от Русе никога не би се върнало обратно в родината. Липсва им България, но само роднините, приятелите и романтичните спомени от миналото. В градината на къщата си Симеон е направил оранжерия, в която отглежда домати, тиквички, краставици и подправки, а по празници домът им става изцяло българска територия с много русенци, пристигащи от всички страни на Германия. На масата с тях често са Маргарита, Мариан, Натали и Елин Колев - малкият цигулар с голям талант, който русенци аплодираха на Мартенски музикални дни тази година. Мечтата на всички тях е България да се промени, да се въведе ред и законност, защото тук е раят на земята.