Нов казан в Средна кула събира очите на майсторите ракиджии, вадейки много повече високоградусова напитка. Докато от кило суровина нормално излизат 800-900 мл 40-градусова ракия, казаните на Златан Терзич пускат от същото количество по 1300-1400 мл.
Самият рекордьор казва, че няма точно обяснение за странния феномен, но да предполага, че ефектът се дължи на използваните дестилатори, производство на софийска фирма. Особеното при тях е, че за разлика от традиционните казани, парата се отвежда и кондензира в отделна тръба, като водата се вкарва отново в казана и се превърта многократно. Така на изхода капе ракия 85-90 градуса, които стандартните спиртомери изобщо не могат да отчетат и се потапят изцяло. Добрата изолация пък позволява да се пести гориво за подгряване.
Хърватинът Златан Терзич, който от 20 години живее в България и е добре познат в Русе, монтирал три казана по 240 литра и един от 400 литра. За първа година ги е впрегнал в работа, но не се оплаква от липса на клиенти - има си персонал, който върши цялата работа, а цените му са добри.
Вадя с 25-50% повече ракия, а вземам с толкова по-малко от хората, похвали се майсторът казанджия.