Трима болни от рак на дебелото черво са заразени с хепатит С по време на химиотерапия в Комплексния онкологичен център в Русе през май и юни, научи „Утро“. Коварният вирус е засечен по време на изследване в края на юли. Такива изследвания се правят периодично на преминаващите през курс на химиотерапия. За случаите е уведомена Районната здравна инспекция, откъдето е започнала проверка в лечебното заведение.
Според епидемиолози заразяването с хепатит С може да е причинено от замърсени системи за вливане на медикаменти.      
По време на проверката в Онкото е констатирано, че има нередовна смяна на латексовите ръкавици от персонала. В момента се издирват всички пациенти, преминали курс на химиотерапия през май и юни, за да бъдат изследвани.
„Първоначално положителни резултати за хепатит С дадоха четирима с карцином на дебелото черво. Повторните изследвания на единия пациент обаче отхвърлиха диагнозата. Останалите трима вчера са изпратени за изследване в специализирана лаборатория в столицата“, обясни управителят на центъра д-р Камен Кожухаров.
Болните са оперирани в различни клиники извън Русе през май, където са им назначени химиотерапии. Те са правени в Онкото в Русе. Според д-р Кожухаров самите тумори променят кръвната картина и затова още не може да се каже със сигурност дали пациентите наистина имат вирус на хепатит С в черния дроб, или това са метастази. Служителите от персонала, за които е констатирано, че не са сменяли редовно медицинските си ръкавици при работа с пациенти, са наказани. Засега изследванията не са показали хепатит С при други болни, минали на химиотерапия в Комплексния център.