Женският ни национален отбор по волейбол запази шансове да се класира на финалите на елитния турнир от сериите Гран при, след като срази днес домакина Япония с 3-0 пред препълнените трибуни в град Сендай.

Момичетата на италианския селекционер Марчело Абонданца показа страхотен волейбол и започнаха с успех третия турнир от тазгодишното издание на надпреварата, което пък е дебютно за нашия волейболен тим. По този начин, българките нанесоха първо поражение в тазгодишното издание на турнира на азиатския тим, печелейки днешния мач с 25:23, 25:23, 31:29 в отделните геймове.

С 15 точки най-резултатна за българския тим бе Елица Василева, 12 точки добави Добриана Рабаджиева, а с 11 точки се отличи Емилия Николова. За Япония Саори Кимура се отчете с 15 точки.

За да се класират 100% на финалите в Сапоро нашите трябва да постигнат три чисти победи на този турнир. Това е доста трудна задача срещу подобни съперници. При само една загуба момичетата ни имат реални шансове, но от голямо значение са мачовете на Турция, Германия и Русия, които имат близки точки и могат да ни изместят. При две загуби няма как българките да се наредят между 6-те най-добри отбора в Сапоро.

Втората ни среща японска земя с Чехия е в събота от 15:30 часа, което е 9:30 наше време, а третият ни двубой - със САЩ, е в неделя, отново по същото време.