20 000 лева обезщетение определи Великотърновският апелативен съд на бившата баскетболистка Илияна Н., пострадала при катастрофа на 18 август 2008 година. Жената отивала с велосипед на работа, когато била ударена от завиващ надясно опел. В момента е с 56% нетрудоспособност, придвижва се трудно и с болки, а според лекарите начупените й при катастрофата кости никога няма да се възстановят напълно - състоянието й ще се запази същото доживот.
Катастрофата станала около 7.30 часа сутринта. Илияна отивала с велосипеда към шивашката фирма, в която работела. Опелът я застигнал на кръстовище, но шофьорът не я изчакал, а просто решил да свие вдясно буквално през нея. Ударил я, Илияна загубила равновесие, паднала и си натрошила на няколко места крака. А колата продължила, без да спре. Наблизо имало хора, които се впуснали да помагат на плачещата от болка жена, един от тях я откарал в болницата, където започнало дълго лечение и множество операции. Илияна месеци наред не можела да се движи, двете й дъщери и цялата домашна работа легнали на ръцете на мъжа й, който пък бил принуден да работи на две места, за да издържа цялото семейство. Месеци след операциите жената се опитала да се върне на работа в същата фирма, но не успяла да се справи - налагало се да си държи цял ден крака вдигнат, защото иначе отичал ужасно. А и много трудно стигала до работното си място.
Шофьорът, предизвикал цялата тази драма, бил издирен и изправен на съд. Но понеже бил неосъждан, минал само с глоба в полза на държавата. А Илияна започнала дълга съдебна битка със застрахователя, за да си получи обезщетението за претърпените страдания.
Първоначално Окръжният съд в Русе, а сега и ВТАС определиха цената на цялото това мъчение на 20 000 лева. Доколко тя е справедлива, е друга тема. Факт е, че у нас максимумът, който може да бъде задължен да плати застраховател за убит на пътя човек, при това съвсем отскоро, е 2 млн. лева, докато в други държави сумите могат да сигнат до още по-големи размери. Само че оценките на щетите се съобразяват и със стандарта на живот в държавата. Така фактът, че сме бедни, прави и болката ни евтина.