Бивш съкилийник на Николай Николов-Шатката, казва, че най-вероятно пандизчията е бил подплашен и притиснат от хора отвън и е избягал, за да оцелее. Застанал с гръб към камерата на Нова телевизия бившият затворник заяви: „Той има наркотици, връзки, пари. Но нещо го е уплашило и затова е тръгнал да бяга“.„Той работи като парнаджия, познава кои шахти водят извън затвора и му трябва много малко да прокопае, за да стигне до свободата. Най-вероятно е подготвил всичко за месец, не повече“, заяви бившият съкилийник на Шатката.

Никой от близките на Шатката обаче не пожела да разговаря с репортера на Нова телевизия. Съседка се нахвърли върху екипа: „Махайте се! Вие родители нямате ли? Само сензации търсите, имайте поне малко човещина. Тази жена остана сама, няма кой да я гледа. Болна е. Имайте милост“.

По-разговорлив съсед разказа, че Николай има брат, който работи като шофьор на ТИР. Двамата млади мъже обаче не поддържали контакт помежду си. Баща им бил починал преди време и майката живеела сама.