"Няма да скрия своето голямо разочарование и своята активна подкрепа за това борбата да остане основен олимпийски спорт",заяви държавният глава Росен Плевнелиев в началото на срещата си с президента на Международната федерация по борба (ФИЛА) Ненад Лалович.

На срещата присъстваха и председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и президентът на Европейския съвет на Международната федерация по борба (СЕЛА) Цено Ценов. Президентът увери и Ценов и Йорданов и Лалович, че ще продължи да подкрепя оставането на борбата в програмата на летните Олимпийски игри.

"През септември, октомври и ноември ще имам много интензивна програма като президент, ще посетя куп държави, отивам в Обединените нации, където ще имам срещи още поне с 15-тина делегации", подчерта държавният глава. "Не бива решенията за Олимпийските игри да се взимат от гледна точка на спонсори, пари и популярност. Трябва да се обърнем към традиции, към началото на Олимпийските с уважение към тези, които ги създадоха, а борбата е един от първите олимпийски спортове. Тя е една от най-важните в основната програма на олимпийските игри", каза още Плевнелиев.

От своя страна по време на срещата президентът на ФИЛА Ненад Лалович изказа благодарност на държавния глава за категоричната му позиция за каузата за запазването на борбата в списъка на олимпийските спортове. "Борбата е не просто спорт, но и култура и арена на човешкия дух", заяви президентът на Международната федерация. Той изрази оптимизъм, че на предстоящата на 8 септември в Буенос Айрес сесия на Международния олимпийски комитет ще бъде постигнато позитивно решение, но допълни, че са необходими допълнителни усилия.

"За да имаме успех, необходимо е историята на борбата да бъде разказвана, защото това е история, която сближава народите", каза още президентът Плевнелиев. Той благодари на Ненад Лалович за подкрепата му за провеждането на Световното първенство по борба за юноши и девойки, което се провежда в София до 18 август.