Левент Темиз, който бе задържан в землище на Малко Търново в момента е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която е приведена в действие в затвора на град Бургас.

Това каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС. Още вчера турски медии съобщиха, че лидер на турската терористична организация "Сивите вълци" е бил задържан при опит да премине българската граница с фалшива лична карта. Те припомняха, че Темиз на 5 август получи 10-годишна присъда лишаване от свобода по мегаделото "Ергенекон", е поискал политическо убежище в България, след като в родината му е била издадена заповед за ареста му.

Главният секретар отказа да каже от коя организация, но посочи днес, че самоличността му е потвърдена от турска страна и това е Левент Темиз, роден 1975 г. Той е преминал незаконно границата от Турция за България. Образувано в досъдебно производство. Светлозар Лазаров не поиска да даде повече информация и посочи: Не очаквайте от мен да обвинявам, да осъждам хора – не ми е това функцията има други органи.

От МВР днес се похвалиха, че заедно в Митниците и под ръководството на ВКП са пресекли контрабанден канал от Турция през България за страните от Западна Европа. Те заловили ГКПП Капитан Андреево турски превозно средство, в което при проверка открили 6120 кг. паста за наргиле, която е акцизна стока. Стоката е имала документи, според които това са ароматизиращи продукти, а получател е българска фирма. Разследващите по-късно установили и че товарът е насочен към складове в района на Сеславци, София. Там те открили още 2 200 кг. И така открили депото за претоварване на товарите. Така са иззети общо 8 217 кг. Стойността им е за над 2 млн. евро. По този случай е работено със седем лица, на организатора е взета полицейска мярка - 24 часово задържане.