Супер пристрастяващата игра „2048“ вече има и своето русенско лице - „2048: Baba Tonka Edition“. По изключително забавен начин ученици от Математическата гимназия са направили своя версия на популярната кръстоска между Тетрис и Пъзел 16 като вместо цифри потребителите подреждат образи на ... учителите от училището.
Според правилата на електронната игра, която е достъпна свободно в интернет и има своите варианти за мобилни устройства, в началото се появяват цифрите 2 и 4, а когато две еднакви числа се съберат, сборът им се удвоява и се появява ново квадратче с по-голямо число. В различните версии на трудност - лесно, средно, трудно и адско - е и различен финалът. В някои случаи играта свършва, щом на екрана се появи квадратче с изписана цифра 2048, но в други версии тя може да продължи и до 4096.
В русенския ученически вариант двойката е заменена с учителя по физическо Енчо Василев; 4 = химика Билчев; 8 = доктора по философия Желязкова; 16 = географката Бакалова; 32 = математичката Атанасова; 64 = Куюмджиева по математика; 128 = информатичката Жекова; 256 = Танова по английски; 512 = Николова по български; 1024 = помощник-директора Севева и логично 2048 е за директора Митко Кунчев.
Позволихме си да го направим, защото сме сигурни, че те ще го приемат с усмивка и ще разберат, че мислим за учителите си дори когато се забавляваме с игри, споделиха създателите на версия „Баба Тонка“, пожелали за всеки случай да останат анонимни, за да имат добри оценки за края на годината.
Математици от същото училище разгадаха алгоритъма за успех и съветват играчите да използват само три посоки едновременно, както и да се опитат да изолират кутийката с голямо число в един от ъглите на квадрата. Това ще позволи прегрупирането на останалите числа и приближаването към победата - образа на Митко Кунчев в тази версия.