Всичките ми познати имат забрана да ми подаряват цветя, споделя със стеснителна усмивка топ флористката Мирослава Иванова. Но още следващото изречение убеждава, че нестандартната забрана, изречена от красива млада дама, която заслужава да получава не просто стрък или букет, а да бъде отрупвана с цветя, звучи съвсем логично. Като се има предвид, че 30-годишната русенка стана победител в третото издание на състезанието за млади флористи в България, придирчивостта й е съвсем обяснима. Самата Мирослава с присъщата си лъчезарност разказва за анатемите, които е наложила на много популярни цветя и аксесоари за букети. И
съвсем любезно отпраща клиентите, дошли за червена роза и букет в целофан
„Червената роза е много лично цвете, затова е подходящо да се подарява на много близки хора като съпруга, майка или баба. Затова моите клиенти почти не я търсят“, разказва флористката. Самата Мирослава обича полските цветя и веднага посочва заредените в магазина й вероника, божур, астилба и орнитогалум.
Забраната да й се подаряват цветя понякога се нарушава, но като се спазват нейните предпочитания. Клиентите често й поднасят неукрасено цвете за 8 март например. А самата Мирослава споделя, че обича изчистени букети, направени само от цветя.
Вече 5 години тя превъзпитава хората, че букет се прави не само от рози, лилиум, карамфил и гербер и има къде-къде по-интересни и впечатляващи комбинации. На първо място отучила приятелите си от целофаните, но и ги разглезила да избират сред многообразие от цветя. Естествено, не отрича розата - кой би пренебрегнал царицата на цветята - но препоръчва хората да обръщат повече внимание не само на червените грации с бодливи стъбла, но и на тези в други цветове. Червената царица зарежда само по празници, когато търсенето й няма как да бъде овладяно или пък ако някой клиент много настоява, прави поръчка. Анатемосани са също и боядисаните в ярки и неестествени цветове китки. Освен традиционните цветя в магазина на Мирослава на ул.“Гладстон“ няма целофани, нито мрежи, с които обичайно се украсяват букетите. Причината - отдавна е
направила разликата между търговците на цветя и флористите
Младата дама категорично отрича обвиването на едно цвете с различни шумящи листи.
„Използвам само естествени декоративни елементи като кори от различни дървета, пръчици, вълна и листа. Те много олекотяват букета“, разказва Мирослава.
Правило номер едно при нея е букет с букет да не се повтаря и затова нито има готови китки, нито разполага с каталог за поръчка. Разчита най-вече на излъчването на човек и още при влизането на клиент в магазина определя какъв цвят букет ще е подходящ за него. За начумерените хора са подходящи букети с бели и лилави цветя, докато за ведрите и слънчеви най-добър е изборът на букети в жълто, оранжево и кафяво. И макар да е отредила цялото си време и внимание на цветята не крие, че
няма нито едно растение вкъщи
„Прекарвам минимум 12 часа в магазина. В повечето случаи се налага да работя по 14-16 часа и нямам никакво време и възможност да отглеждам цветя в дома си“, разказва Мирослава. Растенията в магазина си обаче гледа като малки деца - когато е необходимо ги топли, друг път ги охлажда, знае кое е ожадняло и полива всяко цвете колкото нужда има. Е, преди пет години, когато се захваща с пъстрата си и ароматна работа, удавила доста цветя от прекомерни грижи и старание. Затова не спестява съветите към клиентите си, които купуват стайни цветя - по-добре растението да се засуши, отколкото да се полее твърде много. А самото поливане винаги трябва да става в чинийката под саксията иначе има риск от загниване на цветето.
Като си купите кора с яйца нали не я оставяте на температура от 40 градуса на терасата, а я прибирате в хладилника? Това е въпросът, който често Мирослава задава на тези, които се оплакват, че букетите им клюмват бързо.
„Хората нямат флорална култура и не гледат добре цветята“, категорична е професионалистката. За да издържат дълго време свежи и красиви, на букетите трябва всеки ден да им се сменя водата. В противен случай има опасност от насъбралия се прах да се натрупат бактерии и да се развие микробен процес. Въпреки непрекъснатото четене на литература за различните видове и специфичности в отглеждането на растенията, Мирослава споделя със смях, че
още не се е научила да произнася трудното име на цветето аргирантемум
Повечето растения, макар и с причудливи и изчанчени имена, обаче познава като петте си пръста. Победата в националната надпревара на тема „Цвете вместо четка“ искрено я развълнувала, защото изобщо не очаквала да завоюва първото място. Миналата година отново влязла в битка с останалите флористи на България, но се разминала само с грамота. Сега обаче спечелила журито с декоративния си букет във вегетативен стил или иначе казано умението си така да направи букет, все едно цветята в него растат естествено в градината, има въздух и пространство между тях. Хризантемите и алиума трябвало да се комбинират с две рамки за картини и пет четки, които да бъдат основа на букета. Точно това била и най-трудната част, която спънала останалите 19 участници в състезанието. Мирослава се справила за рекордното време от час и 10 минути при отпуснати за работа и творчество 2 часа.
Ако мъжете влизаха 5 пъти в годината в магазина, аз на 8 март нямаше да работя
обича да казва Мирослава, когато стане дума за силния пол и навиците му да радва дамите с частица природна свежест и красота. Всъщност младата дама съвсем спонтанно и изненадващо се отдала на цветята. Физиката, математиката и химията били не просто интересни, а много интересни на ученичката от Немската гимназия. След това завършила „Икономика на индустрията“ във Варна и продължила с магистратура „Управление на бизнеса в Европейския съюз“. И съвсем логично започнала да работи на бюро и да обработва документи. Не издържала обаче дълго.
„Административната работа е много скучна и монотонна. Всеки месец на всяка дата знам какво да очаквам и какво ще се случи“, споделя Мирослава. Казала, че ще напуска фирмата, в която работела и внезапно я грабнал курс за основни познания в цветарството. Вместо 4 седмици, тя го изкарала интензивно за седем дни, а първият й букет й се получил идеално. Преди да се захване с цветарския занаят искала да отвори сватбена агенция. И досега не е загърбила желанието. Напротив - успешно го съчетава с правенето на неповторими букети. С помощта на майка си все по-често се грижат за организирането и украсата на сватбени тържества и очевидно това е следващият връх, който чака да бъде покорен от усмихнатата и чаровна като пролетен букет Мирослава.