Русенският университет е спечелил финансиране от фонд „Козлодуй“ за енергийна ефективност и пет от сградите му в кампуса ще бъдат санирани. Това съобщи за „Утро“ ректорът проф.Христо Белоев. Изцяло ще бъде сменена дограмата, ще има изолация на подпокривните пространства, ще бъдат подменени абонатните станции, а в централния корпус ще бъде сменена цялата отоплителна инсталация, включително и радиаторите.
Саниране ще има на ректората, 3-ти корпус на Машиннотехнологичния факултет, спортния комплекс, 8-ми корпус на Аграрно-индустриалния факултет и 10-ти корпус на Електрофакултета. Всичко е на стойност 4 милиона лева и се очаква работата да започне през октомври, допълни проф.Белоев. Той уточни, че в никакъв случай няма да се пречи на учебния процес и същинската смяна на дограмата ще се извърши през пролетта на следващата година. Цветовете на сградите също ще бъдат нови, като ще са съобразени с модерните тенденции в колорита на съвременните висши учебни заведения в света.
При използването на новите технологии за изолация разходите за отопление спадат между 30 и 40%, което е сериозно облекчение за бюджета на университета, коментира още проф.Белоев. Той допълни, че фасадата на ректората няма да бъде променяна по никакъв начин и ще остане в този вид, но от вътрешната страна на стените ще бъде направена изолация.