За първи път тази година международната неправителствена организация "Репортери без граници" ознаменува Световния ден на свободата на печата (3 май), като публикува списък на "100 герои на свободната информация".
Сред имената, придружени с обширни профили, е и българският разследващ журналист Асен Йорданов, който нееднократно е бил заплашван заради остри публикации, разобличаващи корупция и криминални деяния местни (в Бургас и областта) и национални политически дейци.
Роденият в Бургас през 1964 г. Асен Йорданов е син на поета Недялко Йорданов. Работил е във вестниците "Стандарт", "Монитор", "Политика" и "Телеграф", а по-късно - и на свободна практика. В редица публикации е разобличавал корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Многократно е заплашван, а през 2007 г. е нападнат с нож и бухалки пред дома си в Бургас. За тази своя дейност през 2010 г. на Първия медиен конгрес в Лайпциг му е присъдена международната награда "За свободата и бъдещето на пресата".
Чрез своя кураж или чрез дейността си като активисти, избраните "100 герои" помагат да се утвърждава свободата, провъзгласена в член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека, свободата "да се търси, получава и съобщава информация и идеи чрез всякакви медии и без оглед на границите". Тези герои са се поставили своите идеи в служба на всеобщото добруване и ни служат за пример, се казва в прессъобщение по този повод, публикувано на сайта на журналистическото сдружение.
Международният ден за свободата на печата, обявен с помощта на "Репортери без граници", трябва да стане повод да се отдаде почит на куража на журналистите и блогърите, които постоянно жертват своята сигурност, а понякога и живота си, заради това, че са превърнали своята професия в свое призвание, пише в изявлението.