Корабът на правителството потъва успешно. Лошото е, че се завличат всички български общини, които са имали желание да помогнат за изпълнението на националната политика.

Това заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева. Отново причина за притесненията на опозицията са спрените разплащания по Оперативна програма "Околна среда" и последвалите финансови корекции върху проектите на определени общини от страна на Министерство на околната среда и водите.

"Мащабите на катастрофата придобиха такива грандиозни размери, че според мен те придобиха вече изражението на стихийно бедствие. Министърът на околната среда и водите прави избори, ръководителят на управляващия орган излиза в отпуск, заместник-министърът – бивш банков чиновник без нито ден опит в управление на европейски проекти, е единственият, който в момента се занимава с програма "Околна среда", обясни Ивелина Василева.

Депутатът от ГЕРБ сигнализира, че Фондът за местно самоуправление ФЛАГ е взел официално решение, с което се прекратяват всички плащания към общини, които ползват кредити от този фонд. Това са кредити, за да се осигури мостово финансиране, за да се подпомогне изпълнението на проектите, кредити, за да се подпомогнат общините със собственото участие за изпълнението на проектите, коментира Василева.

Тя припомни, че плащанията от Брюксел са били замразени през ноември 2013 година, а от февруари държавата също е спряла да извършва плащания към бенефициентите. Всички дейности по програмата буксуват, а всички общини се оказват в невъзможност да изпълняват проектите си, посочи бившият зам.-министър на околната среда в правителството на ГЕРБ.