Митрополит Наум благослови автора на идеята за създаване на таблет за незрящи Атанас Атанасов и екипа му от още трима негови съученици от Математическата гимназия. Това стана по време на среща с младежите с кмета на Русе Пламен Стоилов, който бе поканил и новия владика.
Идеята за таблета дойде при прибирането ми от едно състезание по информатика от София. В метрото видях незрящ човек да се ориентира сам къде са ескалаторите и кой е влакът в неговата посока и в следващите няколко часа започнах да мисля за създаването на помощно устройство за тези хора. Трима приятели ме подкрепиха и така започнахме работа по проекта, разказа 19-годишният Атанас. В момента той и съмишлениците му патентоват изобретението и разработват бизнесплан, за да уточнят колко пари ще са нужни за старт на реално производство.
Ще осигурим финансиране чрез фондация „Русе - град на свободния дух“, ангажира се кметът. Съдействие обещаха и заместниците му Димитър Наков и Страхил Карапчански, а младежкият екип обеща на следващата среща да представи дизайнерската концепция на таблета.
В края на срещата Пламен Стоилов връчи на Атанас знамето на Русе, което да развее след няколко дни в Москва, където младежът ще участва в международно състезание по информатика.