Десислава Минкова, Димо Йорданов и Петър Петров - ученици от ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе, за втора поредна година донесоха златни медали и купа от Националната панорама на професионалните гимназии в Пловдив. Тяхната мебелна композиция бе оценена от журито и съвсем естествено класирана на първо място по критериите дизайн, изработка, дърворезба и тапицерия.
Екипът от ученици и учителите им Румен Иванов и Йордан Кирилов работи от октомври по заданието, като всеки е дал своя принос към изработката на холовия комплект от двоен диван, фотьойл, табуретка, малка масичка и витрина. Самите ученици първо са създали модела, а след това са преминали към същинската работа по чертежите, като първо са разкроили материалите на банциг и циркуляр, а след това допълнително старателно са обработвали повърхността с абрихт и щрайхмус. След свързването на отделните елементи дошъл ред на тапицерството, което също е изпълнено перфектно.
Макар че Десислава Минкова е абитуриентка от специалност „Организатор в мебелното производство“, благодарение на учебната си практика в една от русенските фирми, е успяла сама да обгърне в подходящ плат мебелите за сядане. Нейното желание е да продължи резвитието си в тази сфера и се надява да е една от бъдещите студентки на специалност „Промишлен дизайн“ в Русенския университет.
За нас това е второто такова признание за успешната ни работа, след като в навечерието на Седмицата на гората получихме специален диплом и първо място от министъра на земеделието и храните Димитър Греков, каза директорът на гимназията Димитър Цанев.