„Драги приятели, горд съм с вашата изява в Израел!“. Това пише в писмо до Художествената галерия в Русе посланикът на България в Израел Димитър Михайлов. Дипломатът останал силно впечатлен от изложбата на русенски художници, която бе открита в Тел Авив в първия ден на август.
Експозицията „Живописен полъх от Дунава“ организирана от русенската Художествена галерия, бе представена в галерия „Ешкол Паис“ в Тел Авив. Тази
първа колективна и представителна изява на русенски творци
се осъществи благодарение на поканата и финансовото съдействие на фирма „А.L.Филтър“ в Русе и нейния собственик Еххуд Алуни, като бе подпомогната и със средства от Национален фонд „Култура“ на българското Министерство на културата, където Галерията спечели финансиране по програмата за културни контакти „Мобилност“.
Картини на 16 русенски автори бяха подредени в просторните пространства на „Ешкол Паис“. Това даде възможност на ценители на изобразителното изкуство, художници и десетки жители на Тел Авив, чиято съдба е свързана с България, да се запознаят с изкуството на Даниела Максимова, Георги Пасев, Таня Пасева, Даниел Дянков, Николай Русчуклиев, Красимира Кирилова, Николай Бузов, Валентин Георгиев, Вяра Гунева, Василка Монева, Виолета Радкова, Виргиния Пенчева, Златка Стойкова, Маньо Манев, Галена Иванова и Хрисанд Хрисандов. Те представят живопис, рисунки, колажи. Експозицията е посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
Откриването беше много вълнуващо, разказва Елена Великова - директор на ХГ и куратор на изложбата в Тел Авив. Събитието станало
повод за събиране на голяма част от българската общност в Израел
като по-възрастните хора не криели емоциите си, връщали се в спомените, мнозина от тях се просълзявали. Те поздравявали кураторката на изложбата и двете русенски художнички - Златка Стойкова и Красимира Кирилова, много преживени случки и спомени за свои близки и приятели от България. Към тях се обърнал и възрастният доктор на философските науки Пинхас Талмор, който години наред е преподавал философия, а днес е член на управителния съвет на българските евреи в Израел. Д-р Талмор е автор на книгата „Увековечаване на загиналите български евреи по време на Втората световна война“. Самият той с русенски корени, той помолил Елена Великова да издири негова братовчедка - Туша Аболаш /това е моминската й фамилия/.
По време на откриването на изложбата Ехуд Алуни припомнил, че русенската експозиция пристига в Тел Авив в отговор на гостуването преди година в Русе на група израелски художници. Бизнесменът възнамерява
да продължи своята работа в посока на разгръщането на културните връзки
между града, където е разположил една от дейностите на своя бизнес, и Израел. Контактите тепърва ще се разширяват и ще придобиват все по-интензивни измерения.
Трите русенки, които придружаваха изложбата, се завърнаха от своето пътуване с много впечатления, контакти и идеи. Срещи с много художници и приложници в няколкото израелски града, които те са посетили, са добра основа за бъдещи проекти. Особено са впечатлени те от артистичното селище Ед Худ, където гостували в скулптурното ателие на Белла Щлифлер и в ателието на керамичката Магал Фин, в Яфа останали силно заинтригувани от множеството ателиета, сред които и бижутерската работилница-галерия, в която работи и българин-художник, бижутерът Бен-Цион Давид. Множество галерии за живопис, филиграни, пластика русенките посетили и в Тел Авив, където успели да разгледат и Телавивския музей на изкуствата, прочут в целия свят. В програмата, грижливо подготвена за тяхното посещение от Ехуд Алуни, било предвидени време и за светите места -
грехота е да отидеш до Израел и да не видиш Мъртво море, Галилейското езеро, река Йордан и Назарет
А посланик Михайлов, впечатлен от русенската изложба, сам им предложил в единия от дните да им подари пътуване до Божи гроб и Стената на плача в Ерусалим.
За своите впечатления от историята, изкуството и хората в Израел трите русенки могат да разказват с часове. Но за тях по-същественото е богатството от контакти и идеи, които тепърва русенската Художествена галерия има шанс да превърне в реални и цветни срещи на творци и публики от двете страни.