Двама русенски депутати са посочили, че могат да изпаднат в потенциален конфликт на интереси покрай родата си, показват публикуваните в сайта на парламента декларации на народните представители от Русе. Броят им може да се увеличи, защото декларациите на двама от осемте избраници от региона още не са качени в интернет. Тълкуванието за конфликт на интереси е много широко и като предпоставка се приема не само участия във фирми, а и в неправителствени организации, теглен заем от банка или изплащан лизинг.
С потенциален сблъсък на работата си като законотворци и бизнеса на членове от семейството са бившата здравна министърка на ГЕРБ Десислава Атанасова и Добрин Данев от БСП.
Единственото, което Атанасова е записала в декларацията си за конфликт, е името на съпруга си Красимир Атанасов. Знайно е, че той е бизнесмен, през последната година името му нашумя покрай спечелена обществена поръчка за 1 млн. лева във Враца.
Депутатът от БСП Добрин Данев пък е описал в декларацията си щерката Пламена Данева, която се занимава с овощарство. Самият Данев все още има дялове в „Прециз Агро“ и „Прециз Агро фер“, които също е декларирал. Той е и в настоятелството на ивановската църква „Света Параскева“, а и в управата на Сдружение „Местна инициативна група Борово, Две могили, Иваново“.
Почти едно и също декларират Екатерина Заякова и Пламен Нунев - заем за изплащане плюс участие в НПО. Така дамата от БСП е записала, че има още да изплаща 10 000 лева и участие в дамския клуб „Червена роза. А политическият й опонент Пламен Нунев също отчита участие в сдружението „Граждани за европейско развитие на България“ - предвестникът на партията ГЕРБ. И също като нея има да доизплаща заеми - 12 500 лева ипотечен кредит към СИБанк и лизинг за кола в размер на 9300 лева.
Впрочем, „гражданинът“ в листата на червените Таню Киряков е местният рекордьор по участия в неправителствени структури: той е член на Стрелкови клуб „Левски“, член е на управата на клуб „Нове“ и е председател на СК „Левски-любители“. Освен това е бил съдружник в търговската фирма „Киряков и ко“ ООД, но още през май е прехвърлил дяловете си.
Светлана Ангелова не е декларирала никакви участия, „конфликтни връзки“ и заеми.
А декларациите на Ферихан Ахмедова от ДПС и Любомир Владимиров от „Атака“ все още не са качени в интернет.