Цели седем народни обичая бяха представени по време на уникалния за страната четвърти събор на хърцоите в Кацелово.
Обичаите се възраждат за нов живот и това е изключително ценно, тъй като те са комплекс от песенно и словесно творчество, костюми, реквизит, диалект, и съхраняват една пълна и богата картина на народното творчество, каза етнографката Вяра Косева, която беше член на журито.
В празника на самобитната хърцойска етнографска група взеха участие над 600 самодейци от Русенска област, но също и от разградския Костанденец, от Провадия, а за първи път се включиха и ентусиасти от малкото селце Сломер край Павликени. Специални гости на събора бяха проф.Анчо Калоянов и народната певица Руска Недялкова.
Журито, в което освен Вяра Косева бяха включени хореографът Богдан Донев и преподавателката от Училището по изкуствата Кристина Димитрова, определи осемте наградени участници. Призове получиха обичаите „Еньовден“ от Красен, „Седянка“ от Средна кула и „Вадене на мръви“ от Мартен.
Наградени бяха групата за автентични песни от Червена вода, фолклорното трио от Горно Абланово, групата за игра на песен от Мечка, Петранка Христова от Долна Студена и дуетът Йорданка Иванова и Йовка Николова от Борово.
Ученичките от НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Мариела Димитрова и Габриела Михайлова получиха приза „Млади дарования“, а читалище „Просвета“ от Долапите взе поощрителна награда за хумореската „Двете свати“.
Комплексната награда замина за силистренското Старо село, самодейците от което се представили блестящо, като особено впечатляващ бил прекрасният лазарски костюм, изпипан до детайли.