60-годишна русенка преживява от подаяния на съседите и приятелите си, защото е останала без пукната стотинка. И плаче денонощно, защото просто няма какво друго да направи. Онкоболна е, пенсионирана е, но продължава да работи в цех за филтри, само и само да изкара някой лев. Но не само заплатата, а и пенсията й е под запор от съдия-изпълнител. И жената нито може да си плати тока, нито има какво да яде. Ако не е помощта от приятелите й, с нея е свършено.    
Най-потресаващото в историята на Нели обаче е, че всичко това тя изживява заради кредит, който отдавна е изплатила до стотинка.
Кошмарът на Нели С. започва през лятото на 2010 година. Тогава има спешна нужда от пари, за да плати на адвоката си по бракоразводното си дело. Имала вече един заем от банка и решила, че втори няма да й отпуснат. Затова потърсила частна компания - обърнала се към „Профикредит“. Поискала 1500 лева и сключила договор да ги върне за 3 години. Нели твърди, че така и не видяла този договор попълнен изцяло - пратили го в София за одобрение, след което го получила по пощата. И тогава се зачела в клаузите и разбрала, че срещу изтегления заем всъщност трябва да върне за три години общо 5392 лева и че лихвата й е над 100% годишно.
Жената онемяла, решила да прави, да струва, но да погаси кредита по най-бързия начин. И все пак изтеглила от банка заем, с който да върне парите на „Профикредит“.
Договорът с частната кредитна компания бил подписан през юли. През септември жената внесла предсрочно цялата сума по главницата - 1500 лева, с лихвите до момента и дори 1% обезщетение за предсрочното погасяване. Направила това, което изисква законът, и сметнала, че се е разплатила докрай.
От фирмата обаче отказали да приемат, че с това плащане е погасено цялото й задължение. И си поискали всичките пари - с лихвите за три години напред, както е подписано по договор - 5392 лева.
Нели се обърнала към полицията, оттам й написали учтиво, че няма данни за престъпление, но има нарушение, което следва да се атакува по административен ред. Нели сезирала и Комисията за защита на потребителите. Комисията направила проверка и написала акт за нарушение на „Профикредит“, задето отказали да приемат предсрочното погасяване на заема, и им наложили 8000 лева глоба.
Последвало дълго боричкане по съдебните инстанции. „Профикредит“ обжалвали наказанието в Районния съд. Още през 2012 година съдебният състав категорично застанал на страната на жената с мотива, че подобен отказ да се приеме предсрочно погасяване на задължение нарушава не само българския закон, но и европейските директиви. Единственото, което изменя съдът от постановлението на КЗП, е размерът на санкцията - от 8000 лева глобата е свалена до 5000 лева. Това решение обаче е било атакувано и пред Административния съд, който върнал делото за ново разглеждане заради нередовно призоваване на „Профикредит“. И при второто дело в РРС обаче резултатът бил същият - делото приключило със санкция за „Профикредит“. А новото становище на РАС все още се чака - делото е още висящо.
Междувременно „Профикредит“ дали Нели на Арбитражен съд в София. Жената твърди, че никога не е получавала нито писма, нито призовки от този арбитраж на адреса, на който винаги е живяла и е посочен в договора й. Разбрала за арбитража чак когато получила писмо от частен съдебен изпълнител от столицата. Тогава видяла, че вече дължи 6295 лева - вероятно с още лихви и разноски по арбитража. Вероятно, защото Нели твърди, че и до ден днешен не е виждала това арбитражно решение. Но пък именно благодарение на него заплатата и пенсията й били запорирани.
Едва като се видяла притисната в ъгъла, жената се зачела в общите условия на фирмата, приложени към договора й. И разбрала, че всъщност е подписала, че е съгласна всички спорове по договора й да се разглеждат от избран на практика от „Профикредит“ арбитраж, а не от истински съд. При това се е съгласила делото в арбитража да се разгледа на петия ден от подаването на иска от „Профикредит“, независимо от това дали е получила поканата за него или не. Най-лошото обаче е, че решенията на всеки арбитражен съд се изпълняват веднага. След него на „Профикредит“ им е оставало само да си извадят изпълнителен лист срещу жената. Което те и направили.
„Вече не знам на кого да се оплача и какво да правя. Единственото, което ми остава, е да плача. За няколко месеца свалих 17 килограма, вече не приличам на човек. Чувствам се смазана. И сякаш няма изход. Вече си мисля да продам жилището, в което живея, за да им платя парите. А после ще остана и на улицата. И ще ми остава само да умра“, плаче Нели.