Проучване ще покаже къде и от колко химически тоалетни имат нужда различни части на града. То вече е възложено, а въз основа на анализите от него ще стане ясно къде ще бъдат разположени. Това съобщи за „Утро“ кметът на Русе Пламен Стоилов. Тоалетните ще са модерни и по подобие на поставените в Бургас и Букурещ. „Те имат ток и вода вътре и се почистват ежедневно“, обясни Стоилов. А за да не се занемарят, най-вероятно ще могат да бъдат ползвани срещу пускане на монети по подобие на вендинг машините.
След като проучването приключи, ще бъде изготвена и схема за поставянето на тоалетните. Местата, които задължително имат нужда според кмета, са двата парка - на младежта и възрожденците, и кеят. Тези райони са най-често предпочитани за разходка не само от русенци, но и от гостите на града и туристите, които със сигурност ще бъдат особено доволни от кабинките за облекчаване.
Средствата за закупуването на химическите тоалетни ще бъдат осигурени от общинския бюджет. По предварителна информация разходите за поддържане на една тоалетна на ден възлизат на 15 лева. Колко пари ще струват, ще стане ясно през септември, когато се гласуват приходите и разходите за следващата година. И ако тоалетните бъдат заложени и приети като целесъобразна инвестиция, ще бъдат поставени през следващата година.