„След всички безобразия, които са били вършени в „Напоителни системи“, няма начин да няма уволнения, включително в регионалните клонове на фирмата. А вероятно ще има хора, които ще стигнат и до съд“, каза заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.
В момента в „Напоителни системи“ върви проверка на инспектората на министерството, отделно за нарушения ровят от Държавната финансова инспекция и ГДБОП. Основното, което се проверява е как, кой и защо е рязал тръбите и напоителните съоръжения, които са продадени за скрап. 
Според Абазов сред тях е имало и напълно годни за експлоатация.
„Предали са около 15 000 тона на скрап. За да се заобиколи ЗОП, са ги продали през стокова борса. И като попитах за колко, ми отговориха, че са ги търгували по 250 лева за тон. А при моя проверка във фирми, които се занимават с този вид дейност, излезе, че цената по същото време е била между 450-500 лева, т.е. два пъти по-висока. Никой не може да ми каже колко километра тръби представляват тези 15 000 тона. В една докладна, на която попаднах, мотивът е бил, че състоянието на дружеството било тежко и не може да изплаща заплати. Кощунство е да съсипеш цяла система, да бастисаш помпени станции, за да изплатиш заплати, а това се е случвало във всички клонове, в цялата държава. Останали са само главните напоителни канали, които са бетонни и не представляват интерес. Всичко, което е било цветен метал, стоманени тръби, дори и пластмасовите, защото те струват повече от метала, е извадено. Преждеуправляващите са съсипали тази система хищнически, методически, системно, целенасочено и организирано. След всичко това системата трудно ще функционира, като изключим отдени части - например в Южна България, където напояването е гравитачно. Всичко е нарязано по най-безобразен начин“, казва Абазов.
Първата работа на новия министър Греков била да пусне заповед веднага да се спре рязане на тръби на „Напоителни системи“. В момента във фирмата работели около 2000 души. За изплащането на заплатите им се разчитало на заем от 13 милиона лева, взет от банка. Поливната дейност е на минимума си, всички резерви са изчерпани.
„Ще предложим старата наша идея, която за щастие бе доразвита и от ГЕРБ - да се преструктурира предприятието. То поначало е сбъркано като модел, защото в едно чисто търговско дружество са съвместени две функции. От една страна, то трябва да осигурява поливна вода и да печели от търговска дейност, а от друга - да действа като общополезно дружество, което да предпазва от вредното въздействие на водата. На търговско дружество му се вменява държавна функция - да опазва имуществото и здравето на хората. На всичко отгоре държавата не може да плаща за такава „услуга“, защото това би било скрита форма на държавно подпомагане. Идеята е била от поливната дейност да се издържа другата дейност, но тя явно не работи. Затова сега ще предложим „Напоителни системи“ да си остане едно чисто търговско предприятие, което да развива търговска дейност. А държавната дейност да се поеме от отделно държавно предприятие, което да си има бюджет и да може от 1 януари да знае с какво разполага и как да използва бюджета си. Преструктурирането няма да засегне хората - клоновете и материалната база си остават, няма да загубят работата си. Просто ще се разделят двете функции“, обяснява Абазов.