Трафик на 53 антични монети от IV век преди н.е. до IV век след н.е. е пресечен на Дунав мост. Колекцията, собственост на русенец, е открита в багажа на силистренец при съвместна проверка на митницата и Гранична полиция.
Микробус „Мерцедес“ със силистренска регистрация спрял за проверка на изхода на Дунав мост вечерта на 24 април. След анализ на риска митничарите пренасочили автомобила в халето за щателна проверка. Там в кашон с буркани с храна е открит черен сак с прозрачен полиетиленов класьор със седем антични монети. Под кашона пък е намерено кожено портмоне с още 46 старинни монети в найлонови пликчета.  
Притежателят на кашона казал, че стоката не е негова и след разпит шофьорът на буса признал, че сакът с нумизматичната колекция му бил даден от 58-годишния Недко Т. от Русе, който го помолил да пренесе чантата с багаж до Испания. Нумизматът, чието име не е сред известните в бранша, е открит и разпитан. Той признал, че монетите са негови, но твърдял, че ги бил купил от непознати мъже.
Колекцията е представена на експертен оглед в Русенския исторически музей. По мнение на специалистите монетите са от периода IV век преди Христа до IV век след Христа. Сред тях имало 6 републикански и императорски денари за периода от IV век пр. Хр. до IV век сл. Хр., 6 републикански и императорски денари от I век преди Христа и I век след Христа, както и една тетрадрахма, датирана IV век преди Христа. Автентичността на останалите монети все още се удостоверява от експертите в музея.
Антиките са задържани, а Недко Т. е вкаран в ареста за 24 часа. След изтичане на мярката е освободен под подписка. Материалите са предадени в прокуратурата. Шофьорът и останалите пътници са продължили пътя си към Испания.