С 4 срязани гуми и счупено задно стъкло - така в неделя осъмва автомобилът на Мария Илиева пред блок „Рубин“ в квартал „Възраждане“.
Първата ми мисъл беше, че посегателството е дело на пияни, прекалили с почерпката на търлата, разказва потърпевшата собственичка. Малко след това обаче подозренията й тръгват в съвсем друга посока, а основания за това й дава друга вандалска постъпка - унищожената градинка пред фирмата й в блок „Червен“ на ул. „Плиска“.
Това, което жената вижда там, я стресира дори повече от щетите върху колата, защото счупеното дърво пауловния, една друга фиданка и окъсаните храстчета и цветя са нейната душа.
Когато събрах едно и едно, разбрах, че посегателствата над автомобила и градинката по едно и също време не са случайни и най-вероятно познавам техните автори, разказва разстроената Мария.
От 10 години насам собственичката на шивашка фирма, чийто цех се намира в партера на блок „Червен“, е „осиновила“ двете градинки пред вход Д, точно зад детските площадки. Тя разказва, че всяко храстче и цветенце там е посадено от нея. Мария с лични средства купува разсад, луковици, семенца, дръвчета и се грижи за тях, разкопава, полива, плеви. Градинската ограда пак е нейно дело. Покрай цялата тази красота, която създава, не пропуска да се погрижи и за чистотата на детските площадки, дарени на квартала от „Мото-Пфое“.
В блока обаче се намират недоволни. Децата им нямало къде да играят. Така между твореца на красота и враговете на градинките се поражда конфликт, защото Мария прави забележка на децата да внимават с топките, които съсипват растенията. Илиева отбелязва, че повечето хора се радват на инициативата й, но няколко съседи се дразнели от нея. Понеже няма доказателства за вандалския акт обаче, никого конкретно не обвинява. Подала е сигнал в полицията, но се съмнява, че ще се стигне до истинския извършител.
Тя обаче иска случаят да бъде огласен, защото смята, че такова отношение към средата, в която живеем, е пагубна за обществото. Още повече че това се случва непосредствено след съботната акция „Да изчистим България за един ден“. Разказва, че в този ден пак тя единствена излязла да се погрижи за цветята и хигиената пред фирмата си. Болно й е, че повечето хора нямат отношение към красотата.
Мария Илиева смята, че всичко това може да се промени, ако Русе последва примера на Габрово и Велико Търново. Там от известно време е подета инициатива всеки блок да „осинови“ близките градинки, като се грижи за добрия им вид. За да стимулират инициативността на гражданите, общините им осигурявали безплатен разсад. След инцидента Мария Илиева е още по-решена да предложи и на нашата Община да последва този добър пример. Средата, в която живеем, възпитава и ако искаме полжителна промяна, трябва да почнем с тези дребни на пръв поглед неща, казва Илиева.