24 малки художествени проекта в областта на културата и изкуството на стойност 52 000 лева ще финансира през тази година Община Русе. Те са класирани от комисия, сформирана със заповед на кмета Стоилов.
По 2400 лева ще получат „Оми Студио“ за Младежко творчество с камера и фотообектив, училище „Христо Ботев“ за „Природата на Русенския край - арт предизвикателство“, дружество „Елиас Канети“ за проект, който подпомага развитието на културния туризъм в Русе, библиотеката за поредния конкурс за екслибрис, хор „Проф.Васил Арнаудов“ за концерт във Виена. Държавната опера ще получи подкрепа от 2394 лв. за камерната постановка „Процесът „Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер. С два лева по-малко ще вземе читалище „Пробуда“ в Николово за фестивала „Златната липа“, а Детският център и неговият хор „Дунавски вълни“ ще получат 2384 лв. за участие във фестивал във Франция. За училище „Иван Вазов“ са предвидени 2112 лв. за проекта им „Изкуството - мост на приятелството“, а за Фондация „Петър Петров - Парчето“ 1920 лв. за джаз училище.
Останалите бенефициенти са читалище „Светлина“ в Бъзън, студентският театър „Пирон“, „Приятели на музея“, театър „Камила“, сдруженията „Артцентрик“, „Мулти Акт“, „Вдъхновение“, „Смело сърце“, „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ и „Брод“, Клубът на дейците на културата, Младежкият дом, Драматичният театър и движение „Русофили“.