Второ място за комплексно преставяне на тренировъчно предприятие спечелиха учениците от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ в Русе. Това се случи по време на седемнайстия международен панаир на тренировъчните фирми „Млад предприемач“ в Пловдив миналия уикенд.
Наградата беше спечелена от учебната фирма „Спетема Логистик Груп“, чийто предмет на дейност е търговия и дистрибуция на кафе. За нея екипът на тренировъчното предприятие Памела Петрова, Петър Чакъров, Тереза Великова и Петко Калинов, и техният ръководител Мариана Маринова, трябваше да се състезава с още 130 учебни фирми от България, Сърбия, Румъния, Черна гора и Люксембург в конкурсите за най-добър щанд, каталог, рекламни материали, екип и професионално обслужване.
Гимназията беше представена от още две ученически фирми - „РЕА Нова“, отличена с грамота за коректен търговец, и „ Приста ойл сървиз“. В конкурентна обстановка тренировъчните предприятия направиха впечатление с оригинално аранжирани щандове, красиви рекламни материали и перфектна екипна работа. Всички учебни предприятия получиха сертификати за участие.
Ежегодно на панаира, който се провежда под мотото „Да подадем ръка на бъдещето си“, учениците могат да тестват професионалната си подготовка, като извършват търговски сделки, сключват договори, попълват документи и извършват дейности, близки до тези на реалните предприятия.
В съпътстващата Шеста панорама на професионалното образование се проведе и национално състезание „Най-добра бизнес идея“, където възпитаничката на гимназията Вилиана Камбурова с ръководител Ралица Рачева представи достойно училището с идея за полезни забавления за младите хора.