Абитуриентите от Професионалната гимназия по туризъм в Русе Юлиян Любенов, Теодор Петров и Иван Бонев показаха майсторството си и се върнаха с награди от Петата панорама на професионалното образование в Пловдив. Форумът беше организиран от Министерство на образованието и науката в партньорство с асоциациите на професионалните готвачи, професионалните сомелиери, барманите, асоциацията по карвинг, бизнеса, браншови и работодателски организации.
Третото място и Националната кулинарна купа бяха завоювани от Юлиян, който успешно премина през всички етапи на състезанието - регионален, национален и тежкия финален. В последната част от турнира за младия готвач била подготвена изненада от организаторите - черна кутия, в която са поставени продукти, а от състезателя се изисква да ги съчетае така, че да получи перфектното ястие, при това за ограничено време.
Имах точно един час за приготвяне на храната, а отделно 20 минути за описване на рецептата с грамажите и метода на приготвяне - това като че ли най-много ме затрудни, но се справих, признава майсторът Юлиян. В „черната кутия“ организаторите поставили свинско бон филе, сирене бри и кестени. От тези три продуктa русенският кулинар успял да сътвори руладини с плънка от сиренето бри, гарнирани със сотирани кестени и сос от лук. Добре приготвената храна и естетически изящната порция била оценена от журито, а състезателят - награден.
Това, разбира се, не е случайно - ние имахме няколко месеца усърдна работа и много теоретична подготовка за продуктите, комбинациите им, модните тенденции в гурме кухнята и не на последно място бързината и точността в приготвянето им, обяснява учителката им Дафинка Кънчева, която е и основен треньор на Юли.
От русенската ПГ по туризъм журито в Пловдив видя как се прави пурпурен хляб с плънка от сотиран спанак, рикота, чесън и пармезан. Автор на тази изискана рецепта е Теодор Петров, който също се отличи в категорията за хлебари и сладкари на националния турнир.
Третият състезател, който сега съчетава работата с подготовката си за кандидат-студентските изпити в Хранително-вкусовия в Пловдив, е Иван Бонев. По време на професионалния турнир той трябвало да сервира по всички правила на изкуството пълно меню - предястие, основно и десерт на един от членовете на журито. Начинът, по който Иван се справил, бил оценен високо и възнаграден с грамота за представянето.
За нас това състезание бе особено важно, тъй като първо място зае ученик от София, а втори се класира представител на Слънчев бряг - две места, където учениците могат да се учат от наистина класни готвачи и с традиции в кулинарията, допълни още Кънчева. Според нея тези национални състезания допълнително мотивират учителите и учениците да подготвят истински професионалисти в браншовете. Всички участници в отделните категории демонстрирали качества на добри майстори, завидна сръчност и голяма изобретателност, като сред тях русенските ученици блеснали с уменията си.