Румъния най-после намалява таксата за леки автомобили на Дунав мост и тя става 3 евро вместо сегашните 6. Очакванията таксата да се изравни с българската, която е 2 евро, не се оправдаха.
Новата тарифа е публикувана в румънския Държавен вестник на 2 август и влиза в сила от началото на септември. Румънската страна обяви, че процедурата е в ход на срещата между русенската областна управа и Окръжния съвет в Гюргево на 30 юли, а завършването й е станало само три дни по-късно, съобщи изп.директор на Еврорегион Данубиус Лили Ганчева.
Съседите заговориха за намаляване на таксата за преминаване на моста през март, а през април наистина направиха отстъпки, но само за камиони и автобуси, и то при предплащане за един месец. Идеята за облекчено преминаване на колите не успя да пробие тогава, но сега вече е факт.
Една дългоочаквана новина е вече факт. Това е от изключително значение особено за бъдещите бенефициенти на Програмата ТГС България-Румъния 2014-2020г., не по-малко за бизнеса, туризма и културните контакти, коментира Лили Ганчева.