Истинската причина за въоръжения конфликт в Украйна може кардинално да се различава от тези, за които говори руската власт. Ключът към разгадаването на загадката, защо именно Славянск стана гореща точка на картата на Донбас, може да е шистовият газ, разказва в свой репортаж ТСН.
Журналистите са направили собствено разследване на тайните на така наречения „Юзовски проект“, който неохотно е обсъждан и в самата Украйна, защото той предвижда значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света. Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, за защита на рускоезичното население, славянски патриоти и против митичните бандеровци и столичната хунта. Всичките те са измислени образи, които са създадени в кремълските кабинети и са вложени в главоте на редица местни жители, за да се скрие истинската цел на операцията на Русия.

Например, в градчето Славянск няма важни предприятия, няма мини, нито военни части или научни институти. Но то е разположено в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежите на енергийния ресурс на 21 век – природният газ, добиван от плътните пясъчници, известен още като шистов газ. Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска области.

Експертите отбелязват, че запасите от газ в тази земя могат кардинално да променят енергетиката не само на Украйна, но и в Европа. „По последни потвърдени данни, обявени от американците, става въпрос за 3.6 трилиона кубични метра, които те без проблем могат да добият. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива на газ с 15-20 милиарда кубични метра, то тя ще се превърне в износител“, отбелязва генералният директор на центъра за изследвания на енергетиката Александър Харченко.


Централната власт доста се притеснява за този проект и изключително внимателно подбира думите си за неговите перспективи. Впрочем, дори при тази сдържаност се забелязва голямата бъдеща изгода за Украйна. „Запасите са доста големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според оценките, които имаме, ние можем да увеличим с 30-40% добива на газ“, каза министърът на енергетиката Юрий Продан.

Тази тема е тайна, заключена със седем катинара. Споразуменията за разработването на газовите находища бяха подписвани от сваления президент Виктор Янукович, а цялата пряка дейност се ръководеше от министъра на енергетиката Едуард Ставицкий. Бившият президент и неговото обркъжение са искали да получат незаконни приходи от алтернативния газ. Те възлизат на милиарди.

Затова никой от министерските специалисти не иска да дава коментари. Мълчание пази и добивната компания. В случая тя е холандската „Шел“. От компанията обаче не крият, че в скоро време корпорацията може да вложи 200 милиона долара за разработка на газови залежи.

Руският газов монополист „Газпром“ се паши от това, защото украинският шистов газ е като иглата за Кашчей – там се крие неговата смърт.