Отложеният заради лятна буря през юни грандиозен спектакъл на операта на Джузепе Верди „Аида“ все пак ще бъде показан пред русенската публика. Това ще стане на 13 август, отново на сцената на Летния театър, като началото е предвидено за 20 часа. Както „Утро“ писа, над 200 артисти и творци са ангажирани в пищната мегапродукция - солисти, оркестър, хор, балет, статисти, творчески екипи и ателиета. Костюмите са дело на италианския художник Салваторе Русо, а режисьор на постановката е Огнян Драганов. Спектакълът ще дирижира италианският диригент Джовани Ди Стефано. Съзвездие от оперни гласове ще изпълнят главните роли - Лусине Даниелян от Армения, Калуди Калудов, Петя Цонева, Марян Йованоски, Пламен Бейков, Стоян Стоянджов, Теодора Чукурска, Стелиян Минчев и др.
Организаторите се надяват този път метеорологичната обстановка да не провали дългоочакваната премиера. От грандиозния спектакъл ще отсъства единствено камилата Степа, която бе наета за 23 юни от столичния цирк, за да символизира слоновете в армията на африканските пълководци. И все пак, предупреждават, че при лошо време спектакълът ще се състои в Доходното здание. И още нещо: билетите, закупени за юнската „Аида“, важат за спектакъла на 13 август, без да се налага да се презаверяват.
Два дни след премиерата в Летния театър на русенските солисти, оркестранти и хора е поверена честта да открият деветия музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Фестивалът е включен в националния културен календар на Министерството на културата, а основен медиен партньор е Българската национална телевизия. Тази година освен с творби на Моцарт артистичният форум ще представи произведения на Верди и Вагнер в чест на 200-годишнината от рождението на двамата гениални композитори.
Диригент на „Аида“ в градчето, известно допреди двайсетина години като Царско село, ще бъде отново Джовани ди Стефано, а солистичните партии ще изпълнят Цветелина Василева, Марио Чанг от Канада, Анна Мария Кюри от Италия, Деян Вачков, Кирил Манолов, Пламен Бейков, Илина Михайлова, Стилиян Минчев. В спектакъла на 18 август ще участват хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Русе. Хорът и оркестърът ще имат още едно „включване“ в Моцартовите празници - в традиционния галаконцерт „В.А.Моцарт - класика, рок и джаз“ на финала на фестивала. Тогава ще звучат увертюри, арии, дуети, хорове, музикални фрагменти и джаз и рок-вариации върху творби на Моцарт, Верди и Вагнер. Наред с оперните солисти в концерта ще участват джаз примата Йълдъз Ибрахимова, кларинетистът Иван Петров, Рафи, рок групата „Кикимора“ с Николо Коцев.