Запустяла двуетажна къща, която всеки момент може да се срути, ще бъде стегната с близо 290 000 лева от републиканския бюджет. Имотът е държавен и се намира в двора на Механотехникума. До 90-те години в него се помещаваше здравна служба. За какво обаче ще служи напълно обновената сграда след солидния ремонт и кой ще я обитава, все още не е ясно.
Старата къща в Парка на младежта е в изключително окаяно състояние. Стъклата на сградата са начупени, а храстите са на път да я обгърнат. Външната мазилка е олющена и пада, но за сметка на това фасадата е нашарена с разноцветни графити и надписи. От години имотът е необитаем, но пък е удобна бърлога за клошари. За да не се съсипе съвсем, Областна администрация пусна обществена поръчка за спасяването й.
„Ще бъде ремонтирано всичко - от покрива до оградата. Първият етаж, който сега представлява едно голямо помещение, ще бъде разделен на две с вътрешни преградни стени. Така ще се обособят два отделни имота, които не е изключено да се превърнат в апартаменти. Вторият етаж също ще бъде самостоятелен. Поръчката включва само стягане и ремонтиране на сградата, не и обзавеждане“, обясни за „Утро“ зам.областният управител Милена Хинкова.
Какво ще е предназначението на възстановената държавна къща, тепърва ще се мисли. „Може да се използва за държавни жилища, тъй като са малко на брой или пък там да бъде прехвърлена част от администрацията“, предполага Хинкова. Възможни са и варианти в сградата да се помещава детско заведение или пък офиси.
Всъщност обществената поръчка за старата къща е била подготвена от бившата областна управа, но не е била пусната. След като са я разгледали и довършили, сегашните местни представители на властта са решили да задействат процедурата.
Оферти от кандидатите ще се подават до 3 септември, а на 4-ти предложенията на фирмите ще бъдат отворени.