Шест русенски деца спечелиха специални дипломи от НАСА на организирания от американската космическа агенция младежки лагер в турския град Измир. Това е една от четирите срещи на млади таланти от цялата планета и дори само участието в нея е голям успех.
Русенската група за международния космически лагер е подбрана с конкурс за написване на тематично есе. В нея бяха включени седмокласниците от Европейското училище Виктор Велков, Преслава Градева, Петя Димитрова, Атила Чакъров и Сунер Юсеин и шестокласникът от МГ „Баба Тонка“ Преслав Чонев. Издадените им в края на шестдневния лагер сертификати им дават предимство при кандидатстване във всички университети по света и възможност след завършване да работят в НАСА.
По време на обучението всички участници бяхме разпределени в 10 отбора и изучавахме Космоса с методи, които астронавтите използват в реална обстановка, разказа Виктор Велков, чийто тим е станал първенец в целия лагер. В него са били още Петя и Сунер от СОУЕЕ .
В първите дни изучавахме как се отглеждат растения без почва и слънце, обясни Виктор. За целта била използвана специално пригодена стая, в която е имало тръби със смес, подобна на тиня. После отборите са изучавали Космоса чрез симулатори, които се използват в НАСА. Те са били за тренировки на астронавтите за придвижване в Космоса, за въртене на 360 градуса със совалка, за измерване гравитацията на Луната и други.
Накрая на обучението изпълнихме симулирана мисия със совалка в Космоса. Аз бях избран да участвам в земния контрол като офицер по комуникацията с екипажа в совалката, тъй като владея много добре английски език. Апаратът е направен за действие в реална обстановка. През цялото време на мисията аз следях къде е совалката и уведомявах публиката какво се случва във всяка една минута чрез наблюдение на екипажа на голям екран. В крайна сметка нашият отбор изпълни успешно мисията и стана №1 в лагера, допълни Виктор.
Желанието ми е да работя в НАСА, а после да летя в Космоса, казва с нескрит оптимизъм Виктор. За целта обаче той трябва да завърши висше образование, специалност математика, инженерство или биология. Седмокласникът е предпочел биология, защото този предмет най-много му върви, тъй като е наследен от фамилията Велкови - известни лекари в Русе. Първо обаче Виктор трябва да завърши НУИ „Проф.Веселин Стоянов“, където постъпва наесен и ще изучава любимия си инструмент - китарата.