За първи път в Русе наложиха санкция в сензационен размер - 177 000 лева на фирма, чиито собственик е укривал данъци.
Делото тръгна като първото у нас по един нов текст в Закона за административните нарушения и наказания, който предвижда фирмите да плащат до 1 милион лева санкции за извършени от шефовете им престъпления по отношение на бюджета и още няколко специфични сфери. Затова и се оказа горещ картоф, който ВАС и ВКС си прехвърляха близо две години, докато най-накрая стигнат до становище кой трябва да разгледа делото. 
Става дума за фирма „Прокар“ ЕООД. Нейният собственик Константин Атанасов Попов през 2011 година бе осъден от Русенския окръжен съд на 2,5 години затвор  и 7000 лв. глоба, защото в периода 2002-2005 г. чрез фактури с невярно съдържание си спестил 163 287 лева. Попов 19 пъти подавал фалшифицирани справки-декларации и водил невярно счетоводство.
Впоследствие при обжалването във Великотърновския апелативен съд част от обвиненията отпаднаха, а присъдата му стана условна. Това бе компенсация за факта, че делото срещу Попов е продължило прекалено дълго и в разрез с европейските изисквания за „разумен срок“. Дознанието било образувано през 2005 година, а първоинстанционният съд се е произнесъл цели пет години по-късно. Условната присъда бе потвърдена и от ВКС.
Веднага след това Окръжната прокуратура внесе искане пред Административния съд да се приложи сравнително новия текст на 83а ЗАНН и „Прокар“ да бъде санкционирана заради невнесения ДДС и Административният съд в Русе го уважи.
Логично след това решение последва жалба пред ВАС, след която делото заприлича на топка за пинг-понг, прехвърляна от ведомство на ведомство. Първо ВАС прекрати делото и го прати на Окръжен съд. Оттам пък го прекратиха и го пратиха във ВКС. Там решиха, че случаят не е за тях и го препратиха на ВАС. И така две години, докато накрая се налага да се свика специален състав от съдии от ВКС и ВАС, които макар и с няколко особени мнения, две седмици преди Коледа миналата година решиха, че делото трябва да се разгледа като втора инстанция пред ВАС.
Така делото в крайна сметка бе разгледано от Върховния административен съд и преди броени дни излезе решение, което не подлежи на друго обжалване. Според него „Прокар“ ще трябва да плати на държавата 177 000 лева. Вече са наложени запори и възбрани върху имуществото й и случаят е предаден на НАП.