„Дунав 2010“ ще играе още тази събота първия си мач от новото първенство на „Б“ група. Съперник на русенци на Градския стадион от 18 часа ще е тимът на „Раковски“ от едноименния град. Отборът е сателит на хита в родния елит „Ботев“ /Пд/.
Пробивът на „Дунав“ до професионалния футбол стана с дългоочаквано вчерашно решение на БФС. Изпълнителната комисия към съюза даде зелена светлина още на „Хасково“ и „Витоша“ /Бистрица/. Тези отбори заеха местата на „Миньор“ /Пк/, „Светкавица“ и „Чавдар“ /Етрополе/. Така съставите в дивизията станаха 14, а русенци ще играят по програмата на „Светкавица“. Отложеният мач от първия кръг ще се играе на 6 септември, когато националният отбор ще има световна квалификация с Италия. Тогава нашите ще гостуват на „Банско“.
По регламент първите два отбора в групата ще влязат директно в елитния ешелон, а последните 4 ще изпаднат в зоните.
Представители на „Дунав“ в Спортно-техническата комисия вчера бяха председателят на областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс и членът на УС на клуба Явор Кирилов. Кирилов бе човекът, който участва в жребия с коя програма да играе русенският отбор.
„Борихме се със зъби и нокти за място в професионалната група, и ето че постигнахме целта си. Надявам се, че 6 август 2013 година е хубав ден и начало на възхода за русенския футбол. Призовавам феновете и цялата русенска общественост да застанат като един зад този млад и перспективен отбор. Дано още тази събота на стадиона дойдат колкото се може повече зрители“, каза Кулеманс пред „Утро“.