Националният осигурителен институт поиска от пенсионер да върне 18 535 лева заради грешка, допусната от друг. Съдът все пак спаси бившия леяр, поне на първа инстанция. А неговата единствена вина била, че имал нужда от пари. И за да ги изкара, заработвал като докер.
Човек на възраст се цанил за докер, за да има какво да яде
„На 10 август 2007 година напуснах леярната. Два месеца по-късно започнах да работя като докер. Качваме се на камиона и започваме да разтоварваме палети за „Кауфланд“ и „Практикер“. Междувременно, когато си взех документите от леярната, ги подадох в НОИ за пенсия“, обяснява Т.С.
Документите за пенсия са подадени на 26 септември 2007 година. Човекът имал общо 32 години и 8 месеца стаж, не му достигали около 4 г. Решил да ги откупи.  За да се ползва от тази възможност, Т.С. трябвало да внесе 2365 лева осигуровки. Но поне му разрешили да ги изплати разсрочено - подписал погасителния план на 10 октомври 2007 година. На тази дата подал и декларация, че вече не работи и не е осигурен. От тази дата му била отпусната и пенсията. Датата е важна, защото именно заради нея НОИ си поиска парите обратно, при това за 6 години назад.
Междувременно обаче Т.С. трябвало да реши един дребен проблем - имал нужда да яде нещо, за да доживее до заветната пенсия. И човекът се хванал да работи като докер. Започнал от 15 октомври. Повикал го негов приятел, който знаел, че има нужда от пари. Разтоварвали палети със стока за „Кауфланд“ и „Практикер“. Работели само по няколко дни в месеца, когато имало стока. Водели ги на граждански договор към софийска фирма, организираща доставките.
През декември 2012 година Т.С. отишъл в НОИ и поискал преизчисляване и повишаване на пенсията въз основа на допълнителен осигурителен стаж. Занесъл осигурителната си книжка, а в нея било записано, че в периода от 1.10.2007 до 31.03.2008 е бил осигуряван по граждански договор като докер.
Вместо по-висока пенсия, получил удар под пояса
Вместо повишаване на пенсията обаче получил удар под кръста - от НОИ му спрели пенсията и разпоредили да върне всичките пари, получени до момента, заедно с лихвите - общо над 18 бона. Защото към момента, в който подал декларацията, че не е осигурен, всъщност е бил осигуряван и не е имал право на пенсия. И защото на практика е подал декларация с невярно съдържание.
Човекът се видял в чудо и тръгнал на съд. Спорът е за това бил ли е осигурен на 10 октомври 2007 година, когато е подал декларацията. От НОИ стъпват на справката в персоналния регистър, а пенсионерът води свидетел. Който разказва, че всъщност са започнали работа на 15-ти.
По време на делото се оказа, че софийската фирма, която го наела за докер, си е объркала документите. Едва след като съдът поискал справка за периода, в който Т.С. е работил и за който е осигурен, т.е. години по-късно, от фирмата се разтърчали да пускат коригиращи декларации към персоналния осигурителен регистър.
Развръзката все още предстои
Съдът в Русе беше категоричен - на фаталния 10 октомври човекът не е бил осигуряван и не е излъгал НОИ. А това, че фирмата е подала грешна информация към регистъра, не може да се вмени във вина на пенсионера и не може да послужи за основание да се иска да върне всички получени от НОИ пари. Защото човекът е бил добросъвестен, когато е подал документите си - нито е знаел, нито е можел да предположи, че столичната фирма ще си обърка документите.
Случаят със сигурност ще мине през София, преди да бъде решен окончателно.
При недостиг на стаж сега парите се искат накуп
За настоящите кандидат-пенсионери е важно да знаят, че сега задължително прекратяване на осигуряването при подаване на документите за пенсия се иска за наетите по трудов договор и по служебно правоотношение. За самоосигуряващите се, работещите по граждански договори и мениджърите с договори за управление такова изискване няма от миналата година.
Стаж за пенсия все още може да се откупи, но само след като се навърши заветната възраст от 60 години и 8 месеца за жените и 63,8 за мъжете. От догодина тази възраст ще се вдигне с 4 месеца. Изключение се прави само за стажа, който се компенсира с вноски за времето, когато кандидат-пенсионерът е учил във ВУЗ. Той може да се откупи във всяка възраст.
Могат да се откупят до 5 години недостигащ осигурителен стаж. Това става според размера на вноските за пенсия, които плащат самоосигуряващите се към момента на подаване на документите - днес един месец осигурителен стаж струва 74 лева и 76 стотинки. Затова и няма много мераклии - парите са много дори за работещите млади, камо ли за възрастните, които са принудени да откупуват стаж, защото никой не ги иска на работа.
Има и още една причина възможността да се откупува стаж да не се ползва с предпочитанията на кандидат-пенсионерите: от две години откупуването не може да се прави разсрочено. Депутатите решиха, че всичките пари трябва да се внасят накуп. И така обрекоха стотици възрастни на мизерия - без шанс да получат работа и без възможност да се пенсионират чрез разсрочено изкупуване на стаж.