Ако Русе се превърна в малката Венеция по време на последния излял се дъжд, то Мартен със сигурност може да кандидатства за неин квартал. Защото там малките езера по улиците по нищо не отстъпват на русенските трудни за преминаване гьолове.
„Дворовете ни се наводняват, няма откъде да се мине заради огромната локва на улицата, а на всичкото отгоре ни се пълнят и септичните ями“, обясняват на границата на търпението разпалени жители на Мартен. Наталия Пенкова, чиято къща се намира на една от злощастните улици „Рига“, дори си е направила сметката, че изпомпването на водата от септичната яма й струва над 3000 лева годишно. И обяснява, че за едно изпомпване плаща 100 лева и ако това се случи веднъж на 2 седмици, е добре. Но си спомня случаи, при които е викала техника 2 пъти за една седмица. „При всеки дъжд водата стига на 50 сантиметра от оградите ни, а след като се оттече в септичните ни ями, защото няма къде другаде, в наследство ни оставя кал, мизерия, камъчки и пепел“, недоволства още Пенкова. И допълва, че улицата не е никак затънтена, а по нея преминават всеки ден хора, които отиват на близката спирка да чакат автобус.
Проблемът с насъбиращата се вода обаче не е само за съседните къщи - преминаващите автомобили не знаят, че под локвата се крият големи дупки, и се движат смело, докато колите им не задрънчат. Неотдавна пък жена спокойно карала велосипеда си през почти оттеклата се локва, докато не се забила в пълна с вода дупка и буквално се потрошила.
В понеделник мартенчани пуснаха жалби и в кметството в градчето, и в Община Русе, в които настояват да се вземат мерки и да се прекрати непрекъснатото наводняване на улицата.
„Запознат съм с казуса и разбирам хората“, заяви за „Утро“ кметът на Мартен Димо Тонев. И обясни, че проблемът не е само на ул.“Рига“, а и на много други места като улиците „България“, „Иван Вазов“ и „Александър Стамболийски“. Тонев разказа, че самият той е жертва на насъбиращата се вода пред дома му, а на места засегнати от дъждовните езера са към 70 къщи. Решението обаче не било нито в запълване на дупките, нито в ремонтиране на пътищата, а в изграждане на канализация. Защото в противен случай водата няма да има накъде да се оттича и ще продължава да наводнява и улиците, и къщите. Кога обаче ще се реализира проектът за изграждане на ВиК мрежа в Мартен все още не е съвсем ясно. Затова Тонев е изпратил писмо до кмета на Русе Пламен Стоилов, в което иска информация по развитието на проекта. Тонев коментира още, че хората на ул.“Рига“ неправомерно са си изградили септичните ями пред дворовете в близост до пътя, където е общински терен.