Община Варна е разрешила провеждането на снощната акция пред правителствената резиденция "Евксиноград", но с изричното условие да се спазва законовият ред и да не се допуска блокиране на пътя за Златния пясъци.

Това отговори кметът Иван Портних след питане на съветника Таня Парушева как е разрешено затварянето на пътя и наясно ли е общината какви щети са нанесени на града, съобщи Дарик.

Градоначалникът обясни, че в последните месеци общината е показала толерантност към гражданските протести, но ще се опита да се стикова по-добре с полицията за запазване на обществения ред. Издирва се човекът, който е разположил палатката на кръговото движение пред жп гарата, посочи още Портних и добави, че тя е опасна дори за самия човек, който я е поставил там.

На питане от Отворения обществен съвет защо Лилия Христова е назначена без конкурс за шеф на образователната дирекция, кметът обясни, че тя ще изпълнява функцията до провеждането на такъв. Конкурси ще бъдат обявени и за избиране на ръководители на други общински дирекции.

Портних отново категорично се обяви за премахването на автомобили в Морската градина, но заяви, че спирането на движението там е въпрос на процедура. "Лесно е да се издаде заповед и тя после да падне в съда. Работи се усилено да се намери решение, което би издържало и при съдебни процедури", коментира кметът.