Когато слънцето ви е напекло така, че дори не сте съвсем сигурни какво точно ви се чете през август, можете да оставите късметът да избере вместо вас. Това е новата кампания в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която от вчера се радва на интерес в заемната. Двадесетина прилежно опаковани с бяла хартия книги са подредени на специална масичка. Заглавията и авторите не се виждат, но върху опаковката са залепени няколко „маркери“ - те подсказват най-общо дали томчето разказва знойна бразилска история, дали ще поведе читателя в увлекателна криминална главоблъсканица или ще го потопи в красив романтичен сюжет.
Инициативата се казва „Случайна среща с книгата“ и залага на елемента изненада. Единственото условие е читателите да разопаковат книгата, която са избрали, когато се приберат вкъщи. Ако тематиката не им допада, могат да дойдат отново и да изберат друга. Това обясняват двете студентки, които прекарват лятната си практика в библиотеката. Петя Минчева наесен ще бъде третокурсничка в Русенския университет по специалността „Български език и история“, а Симона Петрова приключва магистратурата си по литература и култура във Великотърновския университет. Идеята за „Случайна среща с книгата“ подхвърлил Румен Димитров, който помага за разработката на новия сайт на библиотеката. Двете момичета изчели в интернет всичко за това как по света изненадват с четиво книгоманите и се заели да опаковат.
В България това се прави за първи път, обясни вчера зам.-директорът на библиотека „Любен Каравелов“ Силва Василева. Иска ни се да провокираме хората да разгърнат страниците не само на популярните бестселъри с шарени корици, но и на класиката, към която по-рядко посягат, казаха студентките. И издадоха, че сред загърнатите в плътна бяла хартия „дебнат“ автори като Кафка, Скот Фицджералд и дори Стендал. Вчера няколко души вече са взели „книга на късмет“, а инициативата ще продължи до края на август.