Изплащането на лихвоточки съвсем замря, въпреки че и без това се точи с поне тригодишно закъснение, оплака се русенка в „Утро“. Жената си купила апартамент, изрично записала в нотариалния акт, че го купува с лихвоточки, след което си подала документите в специалната комисия за изплащането на тези компенсации и зачакала. Чакането трае вече трета година и засега не дава резултат.
Проблемът не касае само тази жена. Още около 6000 русенци са включени в окончателния списък на чакащите компенсация по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, или така наречените лихвоточки. Те са едно от наследствата на социализма, когато масово правеха жилищни влогове в ДСК. По тях внесените пари се трансформираха в лихвоточки, които държавата беше длъжна да осребри някой ден. Мнозина не доживяха до този заветен ден, защото той все се отлагаше. Доскоро срокът за разчистване на сметките с притежателите на лихвоточките беше до края на 2014 година, но депутатите „решиха проблема“, като отложиха изплащането до 31 декември 2019 г. и няма гаранции, че това е последното удължаване на срока. Така близо четвърт век след края на социализма хиляди хора само в Русе имат да вземат пари, които държавата не бърза да им дава. Междувременно самите лихвоточки се стопиха до 8 стотинки на бройка. Така ако преди 20-30 години лихвоточките са стигали за покупка на апартамент, сега се равняват на една десета от него - средно на кандидат се плащат по 5000-6000 лева.
За да не загубят дори и тези пари, притежателите на лихвоточки трябва до 21 ноември 2013 година да купят жилище или да започнат строеж. Това е новият краен срок, който задължително трябва да бъде спазен, за да не изгорят спестителите. През 2009 година много от тях пиха по една студена вода, защото не разбраха, че трябва да отидат до Общината и се включат в специален списък на правоимащите. А сега им се слага краен срок да се сдобият с имот.
Междувременно от време на време в Русе за правоимащите все пак пристигат пари. Но за съвсем малко от тях - в момента се изплаща вторият протокол за 2010 година, казват от местната комисия за осребряване на лихвоточките. Изплащането върви по реда на подаването на молбите за компенсация. В Русе обаче не могат да направят нищо за ускоряване на процеса. Парите идват от София, а тук само се изплащат.