Нито един сигнал от излъгани или подведени с оферти за работа в чужбина русенци, които налетяха на бой миналата сряда върху управител на посредническа фирма за намиране на работа в чужбина, не е постъпвал в Инспекцията по труда. Самият трудов посредник не е проверяван от нас, тъй като става въпрос за габровска фирма с офис в Севлиево, обясни директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева във връзка с нашумелия случай около Андон Гинев, който бе линчуван от 30-тина ощетени негови клиенти в Русе.
Оплаквания в Главната инспекция по труда и Агенцията по заетостта около некоректната му дейност са подавали жители на други градове. Въпреки това русенските проверяващи, заедно с Икономическа полиция, са започнали инспекция на офиса на посредника в Русе. Помещението е отдадено под наем от фирма. Освен това тече проверка и на двете русенски сътруднички на Гинев. Засега обаче инспекторите са успели да се свържат само с едната от жените, а другата все още не могат да открият.
Драмата се разигра заради сключени договори, според които хората е трябвало да заминат на работа в Англия, където да пакетират стоки. Удоволствието струвало на всеки по 1200 лева, но в крайна сметка три месеца след плащането никой не видял отблизо Дъждовната страна, а само мрачната действителност.
Във връзка с актуалната тема около посредническите услуги русенските инспектори са проверили фирми в този бранш, като са открили нарушения в три офиса, които предлагат работа. Нередностите им обаче са по-скоро бюрократични - не водят регистри на търсещите и устроените на работа хора.
Общо 401 проверки са извършили трудовите контрольори през първото тримесечие на 2014 година. 112 предприятия са проверени за първи път. Целта е в Русенска област да намалее броят на фирмите, които работят в сивия сектор, коментира Николаева. Общо 1919 нарушения са открити във фирмите в периода януари-март. Установени са 7 души, които работят, без да имат сключени трудови договори. Спрени са 8 опасни машини и съоръжения.