По времето на социализма, когато църковните празници бяха забранени, в Николово си почитахме свети Илия, но казвахме, че е ден на отдиха в лесопарка и пак си събирахме гости за сбора, обясни вчера дядо Стоян от селото, който бе довел деца и внуци на празненството на Текето. Така той разясни как хората от Николово са успели да съхранят традицията и да я развият през годините до истинско събитие за региона.
В продължение на два дни на сцената в лесопарка се надиграваха 18 фолклорни състава, а по алеите търговци бяха подредили шатри с дребни радости, скара и много бира. Уменията на танцьорите оценяваха професионалистите Богдан Донев, Кънчо Върбанов, Велико Димитров, кметът на Басарбово Николай Колев и колежката му от Николово Мария Генова. Наградата на журито взе клуб „Сандровче“ от Сандрово, публиката най-много хареса бургаския клуб „Чанове“, а наградата на кмета на Николово отиде при клуб „Пъстър хоровод“ от Добрич. Танцьорите от плевенския клуб „Дон българе“ ще отнесат в града си специалната награда.
След надиграването празникът продължи с фолклорна дискотека - хоротека, а вечерта в небето бяха пуснати светещи фенери.
Вчера зам.-кметът Свилен Иванов откри официално възстановената скулптура „Черното момиче“ на чешмата край малкото езеро в лесопарка. Оригиналната бронзова фигура, която русенци добре познаваха, бе дело на големия скулптор Никола Терзиев-Желязото и е била дипломната му работа за завършването на Художествената академия. Пеещата родопчанка със стомна в ръка беше открадната, а нейно копие, но от камък, бе изработено и дарено от скулптора Валентин Георгиев, който от години живее и работи в Гърция.
Аязмото с лековитата вода в лесопарка, над което бди Бялото момиче, събра на водосвет гостите на празника. Отец Ивайло Георгиев припомни на вярващите значението на водата в християнството и отправи благодарствена молитва към Бога за чудесата на изцеление, които той сътворява с лековитата си вода в аязмото.
Празничната програма продължи с концерт на специалните гости от Гюргево - фолклорния състав „Дойна Дунари“. Заедно с певицата Рета Балтаг танцьорите направиха всичко възможно, за да покажат на българските си приятели майсторско изпълнение на шеметни ритми и красотата на традиционната румънска носия. Напълно заслужено хореографът на състава Петрика Мога получи от кмета на Николово почетна грамота и икона на св.Георги, за да ги закриля.
Бялата везана риза на танцьорите се нарича „ия“ и в Румъния има специален ден, посветен на нея и на майсторите, които продължават да я везат, обясни Кармен Пецанка от Окръжния център за консервация и съхранение на народните обичаи и традиции в Гюргево. Тя допълни, че дори телевизионните водещи се обличат точно с такива ризи в Деня на ията.
Това са професионалисти, които много искам да видя на сцената с мен, възкликна за румънските танцьори българската народна певица Гуна Иванова, която бе специален гост на панаира. Самата тя не им отстъпи с нищо и сама поведе хорото. Певицата обяви новината, че фолклорният състав на Николово е носител на златна значка на Министерството на културата от фолклорния фестивал, който се проведе преди дни в свищовското село Царевец. Сега ще помагате, за да направим празника като хората, каза Гуна Иванова и с перфектен усет намери златните момичета от Николово, с които запяха обичаните песни от всички краища на България.