За първи път в България ще бъде изготвен генерален план за веломрежа, който ще стане част от генералния транспортно-комуникационен план и от общия устройствен план на града. Това стана ясно вчера на пресконференция на Общината, сдружение „Вело Русе“ и варненската фирма „Инжконсултпроект“, която изготвя проекта. За свои партньори тя е поканила „Вело Русе“, чийто координатор Ростислав Кандиларов е координатор и на проекта.           
За да бъде определена общата дължина на велоалеите, техните маршрути и техническото им изпълнение, първо ще бъде направено цялостно проучване на трафика, натовареността и възможностите за свързване на кварталите с центъра. По тези въпроси гражданите ще имат възможност да кажат думата си. Вече има интерактивна карта в Google maps, на която могат да бъдат разгледани маршрутите. Има и линк, който отваря формуляр, където всеки може да сподели своето мнение. Информация за това има и на сайта на „Вело Русе“. Един месец ще се събират предложенията и забележките, след което екипът ще ги обработи. След това ще има обществено обсъждане. На сайта има и анкета, чиято цел е да се определят най-трудните за велосипедистите градски кръстовища.
Част от общата веломрежа ще бъдат и онези 14 км, които са най-приоритетни и ще бъдат веднага финансирани по проекта за интегриран градски транспорт. Те трябва да бъдат готови до август 2015-а. Зам.-кметът Свилен Иванов вчера съобщи, че управляващият орган е дал съгласието си парите по проекта, които бъдат спестени от обществените поръчки, да бъдат вложени в изграждане на допълнителни алеи. На този етап е сигурен  веломаршрутът по „Цар Освободител“ от Централна гара до хотел „Рига“, останалите километри тепърва ще се уточняват.
Арх. Момчил Василев обясни, че в плана ще бъде заложено кварталите „Дружба“ и „Чародейка“ да се свържат с центъра. Според предварителните проучвания маршрутът от „Чародейка“ основно трябва да мине по ул. „Шипка“, там обаче има проблем с отчуждаването на имоти за разширяване на улицата. За велоалеята от „Дружба“ проблематично е пресичането на бул. „България. Това налага преустройство на подлеза и изисква изграждане на надлез над жп линията, което е твърде скъпо.
Най-бързото и евтино решение е използването на бул. „Христо Ботев“. Идеята е буслентите да се споделят с велосипедистите.
За велоалеята по ул. „Борисова“ има 3 предложения: тя да е по средата на пътя, да има две велоленти от двете страни на улицата, а в средата да се паркира или пък да има само от едната страна велоалея, а от другата да се паркира. Кой вариант ще бъде избран, ще реши експертният съвет.
За алеята по ул. „Тулча“ проблем е жп мостът, който стеснява тротоарите. Алтернативата е да се мине по ул. „Митрополит Григорий“, но ще е нужен подлез или нов надлез на жп линията, което е скъпо. По-евтино било да се мине от другата страна на устоите на моста. По ул. „Плиска“ проблемът са блоковете на ул. „Янтра“ и трафикът по нея.
Окончателните варианти, къде алеите ще бъдат еднопосочни и къде двупосочни и други технически тънкости ще станат ясни, когато се направят специалните замервания. Те ще се правят с уникална техника - ван, оборудван с лазерен скенер, георадар, GPS и друга техника, които ще позволят без спиране на движението да се отчетат габаритите на улиците, дебелината на настилката, трафика, скоростта на движение.
Планът на веломрежите ще бъде готов до юли. В него ще бъде заложен и туристически маршрут „Забележителностите на Русе“. Освен това се предвижда извънградска алея до крайградските зони, а също и до Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви, Червен, Пепелина. Председателят на „Вело Русе“ Кольо Пазарджиев сподели, че е търсено решение алея да има и по Дунав мост, но на този етап се е оказало невъзможно. Той сподели, че е изключително доволен от факта, че Русе ще бъде първият град, в който алеите няма да се правят на парче, а цялостно и грамотно.