Защо няма Малбек в българските магазини? Това бе един от въпросите, който в сряда вечерта задаваха русенци по време на дегустацията на аржентинското вино, която бе част от Дните на аржентинската култура. На гостите си посланикът на латиноамериканската държава Гилермо Асрак предложи три марки вино, всичките от емблематичния за родината му сорт.
Малбек има сочен и плодов вкус със средно до пълно тяло. Сладките танини смекчават силата му, а кадифената текстура осигурява мек и задоволителен завършек. Аржентинското климатично разнообразие е допринесло за тънки, но подчертани различия, запазвайки отличителните за сорта качества. Малбек заема над 50% от износа на вина на Аржентина, а експортът му бележи ръст с 23% годишно за периода 2002-2012.
Българските винари най-често предлагат Малбек под формата на купаж с други традиционни за нас сортове. Аржентинското вино обаче може да се намери тук-там в големите вериги и специализираните магазини и за познавачите е емблематична марка, подобна на австралийския шираз, чилийския карменер и южноафриканския пинотаж.