Благодарение на подкрепата на Американския научен център в София, фондация „Америка за България“ и „Фийлд Мюзиъм“ в Чикаго Регионалният исторически музей ще оживи отново Дунавския Римски лимес, съобщи вчера директорът на музея Николай Ненов.
До юни месец следващата година за 39 029 долара ще бъде направена социализация на обекти, консервация на предмети от античния некропол на Тегра /град Мартен/, ще бъде направен образователен модул за деца и ще се издаде туристически справочник за района от Свищов през Русе до Тутракан.
В рамките на проекта ще бъде изградена още инфосистема за Дунавския Римски лимес с указателни и информационни табели, ще се открие експозиция „Водна пещера - култов хилядолетен център“ в читалището на село Табачка и др. За учениците предстои да се направи вид образователна игра, ще се отпечатат пощенски картички и рецепти от римската кухня.
Когато говорим за траките, всички си представят Южна България, а фактите сочат, че именно в северната част на страната са открити най-големите и значими златни съкровища от този период, коментира още Николай Ненов.
Проектът на музея е пряко свързан със задачите на Международния лимес конгрес по римска археология, които целят чрез увеличаване на знанието на река Дунав и Римския лимес, археологическите обекти да се превърнат в туристически дестинации и културни обекти, като се развиват в полза на местните общности. Така в справочника ще бъдат включени и селата на околността с тяхната специфика и самобитност.