България и Румъния да потърсят необходимите финансови средства за драгиране на седемте най-тежки от общо 33 участъка по Дунав, които пречат на корабоплаването при маловодие. Това е едно от решенията на двудневната българо-румънска работна среща, която се провежда в Русе. Румънската страна изяви желание да участва със собствени средства и техни драгажни съоръжения на тези места, като ние ще придвижим по най-бързия начин разрешителните за действие на тяхната техника в българските участъци, обясни изпълнителният директор на АППД Георги Георгиев. По първоначални разчети драгирането около трите плитчини край Белене, Вардим, Батин, остров Косуй и до Попина трябва да започне това лято с тенденция да завърши до края на годината.
Друго решение е експерти от Галац, Гюргево и Русе да анализират всички критични участъци, да се подготвят вариантни предложения за необходимите количества драгаж, които трябва да се осъществят там, за да може да се осигурят нормални дълбочини за преминаване през целия българо-румънски участък на реката.
Румънският зам.-министър на транспорта Юлиян Матаке пък е предложил българското правителство да възстанови работата на междуведомствения комитет за проблемите на река Дунав, който бе създаден преди две години, но не функционира.
Двудневната работна среща по проблемите на корабоплаването по Дунав е организирана от Областна администрация и в нея освен представители на министерствата на транспорта на България и на Румъния, участваха и Пристанищна инфраструктура, Пристанищна администрация, Морска администрация, Пристанищен комплекс, БРП, Корабна компания „Рубишипс“, Драгажен флот и други.