Плакет „Русе“ и поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов връчи вчера зам.-кметът Иван Григоров на директора на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова по повод 125-тата годишнина от създаването на културния институт. Екипът на библиотеката беше удостоен и с почетен плакет „Св.Св.Кирил и Методий“ от секретаря на президента Росен Плевнелиев - доц. Мартин Иванов, както и с почетния знак на Българската библиотечно-информационна асоциация от председателя на асоциацията Снежана Янева.
Наградите бяха връчени по време на откриването на Юбилейната научна конференция на тема „Любен Каравелов - писател, публицист, революционер, политик“, посветена на годишнината на библиотеката, 180-години от рождението и 135 години от кончината на Любен Каравелов. Тя се провежда под патронажа на министъра на културата и с подкрепата на Община Русе и фондация „Васил Левски“.
През първия ден бяха представени изследванията на проф. Виктор Косик от Института по славянознание към Руската академия на науките, на проф. Николай Червенков от Академията на науките в Молдова, на Мария Караниколова от Копривщица и др. Всички те са посветили разработките си на личността на Любен Каравелов и българското Възраждане.