56-годишен рибар и двама гранични полицаи спасиха от удавяне двама французи до остров Люляка. Спасителната акция е извършена на 31 юли в 15 часа, когато пак започна да вали проливен дъжд след стихията предната вечер.
По време на обход по русенското крайбрежие със служебния джип Георги Филипов и Павел Нешев от Граничното полицейско управление забелязват на км 501 до опашката на остров Люляка кану с двама мъже на борда, които махали с ръце. Старши полицаите подават звукови и светлинни сигнали, след което двамата бедстващи започват да ръкомахат още по-интензивно. Единият дори скача във водата.
„Граничният наряд преценява на място, че ако се извика граничният катер да се придвижи от км 480, ще мине доста време, а наблизо имало рибар с моторна лодка. Той бил помолен да ги отведе до мястото, където е кануто, за да окажат помощ на бедстващите“, обясни дежурният граничен служител в управлението. 56-годишният рибар Любомир Ангелов веднага се отзовал и тримата потеглили към опашката на острова. Щом стигнали до мястото, спасителите видели, че кануто на двамата мъже е пълно с вода. Качили ги в рибарската лодка, закачили към нея кануто и се отправили обратно към брега.
Спасените туристи се оказали 20-годишните Паул Жан Етиен и Ромиен Цезар Александър. Те тръгнали да плават с кануто от Германия до делтата на Дунав. Навлезли в българския участък на Дунав на 29 юли. Когато стигнали до острова, проливен дъжд почти напълнил лодката им и те започнали да потъват. Тогава опитите им да привлекат внимание към бедственото положение, в което са изпаднали, са забелязани от граничните полицаи. Въпреки инцидента любителите на водния туризъм продължили плаването си до Черно море след като се изсушили и емоциите поутихнали.